Veel angst om over seksuele intimidatie en pestende collega’s te praten

donderdag 08 februari 2018 Leestijd: 2 min.

Seksuele intimidatie en pesten op het werk / ANP foto

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

donderdag 08 februari 2018 Leestijd: 2 min.

Ruim drie maanden geleden plaatsen we voor het eerst deze oproep: Ben jij ooit gepest of seksueel geïntimideerd door een of meerdere collega's? En toen bleef het een tijdje stil… Praten over pesterijen en (seksuele) intimidatie is niet iets waar je zo even over praat. Daar zit veel schaamte en angst bij, ervaren ook wij.

Onze oproep kwam niet uit de lucht vallen. In de nasleep van de affaire rond Hollywoodproducent Harvey Weinstein kwam er een golf aan nieuwe beschuldigingen. Wij vragen we ons af hoe we in Nederland hier mee omgaan en starten daarom een nieuw onderzoek: ongewenst gedrag op de werkvloer.

Angst

Er is veel angst bij slachtoffers van treiterijen en intimiderende collega’s. En dus ook om met ons te praten. Sommigen gepeste werknemers zitten ziek thuis of zijn door de verstoorde arbeidsverhoudingen hun baan kwijt geraakt, terwijl zij zelf niet de veroorzaker van het pestgedrag waren.

‘Ik heb in een bedrijf gewerkt waar het de gewoonste zaak van de wereld was dat je compleet verrot werd gescholden en gekleineerd door de directeur '

Volgens de tipgeefster heerste er een angstcultuur in het bedrijf. Het kostte haar uiteindelijk haar gezondheid en haar baan, vertelt zij ons. 

‘Volwassen mensen durfden hun mond niet open te trekken tegen deze bullebak’

We herhalen de oproep een paar keer en benadrukken dat slachtoffers in vertrouwen met ons kunnen praten. Sommige tipgevers willen alleen hun verhalen anoniem mailen, anderen mogen we bellen. We krijgen steeds meer mails in onze inbox en horen schrijnende verhalen van mensen die zich onveilig voelen of ziek thuis zitten door pestende of opdringerige collega’s.

Aangerand

Ook buiten het werk, op een bedrijfsfeestje kan het misgaan, vertelt een jonge werkneemster ons.

‘Die avond werd ik meerdere keren aangerand door een van mijn collega's. Omdat ik nieuw was en bijna niemand kende en iedereen dronken was, had ik geen poot om te staan of iemand die mij kon helpen’

De afgelopen tijd hebben we intensieve en heftige gesprekken gevoerd. Vrouwen én mannen die werkzaam zijn (of waren) voor de overheid benaderden ons met verhalen over hoe ze maandenlang gepest of seksueel geïntimideerd werden op de werkvloer. We horen ook ervaringen over hele andere sectoren. Werknemers in de horeca, zorg en op scholen benaderen ons met hun verhalen.

Onveilig

Wat opvalt in deze gesprekken is hoe onveilig ze zich voelden bij hun werkgever om het gedrag van hun collega aan te kaarten. Veel van hen waren bang dat het hun carrière zou schaden. Bij sommigen werd het ook afgeraden om een klacht in te dienen, of keerde dat zich dan tegen hen:

‘Vanaf het moment dat ik schriftelijk de ongewenste omgangsvormen op de werkvloer aankaartte, ging mijn toenmalige werkgever vormen van intimidatie in mijn richting toepassen. Die intimidatie was voor mij heel stressvol en liep zo hoog op dat mijn lichaam stop zei,' mailde een tipgever.

Een andere werknemer vertelt waarom ze nooit haar werkgever durfde in te lichten:

‘Ik ben meerdere malen slachtoffer geworden van pesten op de werkvloer en seksuele intimidatie. Aangezien ik in die tijd alleenstaande moeder was en een eigen inkomen hard nodig had, durfde ik niets te zeggen.’

We herhalen nog een keer onze oproep, want wij horen graag nog meer ervaringsverhalen om een goed beeld te krijgen van de problematiek. Én om te horen hoe werkgevers met meldingen en klachten omgaan.

 

 

 

 

Lees meer over

Werk en inkomen Ongewenst gedrag op de werkvloer
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Verkenning

Op dit moment ben ik al jullie tips aan het verzamelen. Weet jij meer over dit onderwerp of heb je een tip voor mij? Ik hoor het graag!

Deel jouw ervaring 15 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 maart 21:30u, NPO2

109 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Ongewenst gedrag op de werkvloer

Oproep

Ben jij ooit gepest of seksueel geïntimideerd door één of meerdere collega's? Laat het ons weten. Wij zullen vertrouwelijk omgaan met je tip.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In de nasleep van de affaire rond Hollywoodproducent Harvey Weinstein gaat er nauwelijks een dag voorbij waarop er geen nieuwe beschuldiging van seksueel machtsmisbruik naar buiten komt. Wat o...
Alles over dit onderzoek