Veehouders in Nederweert overschrijden massaal de fijnstofnorm

dinsdag 08 november 2016 Leestijd: 2 min.

1 op 4 bedrijven die fijnstofnorm overschrijdt staat in Nederweert /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

dinsdag 08 november 2016 Leestijd: 2 min.

In Nederland hebben 72 veehouderijen vorig jaar meer fijnstof uitgestoten dan wettelijk is toegestaan. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitoring van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Het aantal veehouders dat de norm overschrijdt, loopt op. In 2014 stonden er 5 veehouders minder op de lijst. Absolute koploper op de lijst is de gemeente Nederweert. Daar halen 18 veehouders de norm niet.

Tipgever Coen van den Boom uit Nederweert maakt zich druk om de uitstoot in zijn gemeente en stuurt ons een mail. ‘De gemeente Nederweert is al jaren (mede) koploper als het gaat om de dichtheid van de veestapel, fijnstof en stankoverlast.’ We zoeken uit waar de bedrijven die de norm overschrijden staan, en hoeveel er in de achtertuin van Van den Boom staan.

Bedrijven die zijn opgenomen in de lijst van de NSL veroorzaken een overschrijding (of dreigen die te veroorzaken) van de norm voor fijnstof van 50 microgram per kubieke meter lucht. Die norm mag maximaal 35 dagen per jaar worden overschreden.

Straal-Fijnstof.jpg

Nederweert spant dus de kroon, gevolgd door Venray (8), Barneveld (7), Asten en Ede (beide 6), en nog een aantal gemeenten met allen 4 of minder overschrijdingen.

In een straal van 1 kilometer rond de woning van Van den Boom staan 12 veehouderijen waarvan er 2 te veel uitstootten in 2015.

Luchtwassers

Van den Boom verbaast zich niet over het hoge aantal overschrijdingen in zijn gemeente. Volgens hem heeft dat onder meer te maken met fout gebruik van zogenoemde luchtwassers. Die apparaten worden op stallen gemonteerd om ammoniak en fijnstof uit de lucht te halen. Uit recent onderzoek van de gemeente bleek dat van 15 gecontroleerde bedrijven, in 6 gevallen de luchtwassers niet naar behoren functioneerden. Van den Boom: ‘Er worden luchtwassers niet goed gereinigd, staan uit of zijn defect. Met als gevolg: meer uitstoot en meer overlast.’

Van den Boom gelooft niet dat het probleem van de fijnstofuitstoot met techniek is op te lossen. Hij vindt dat Nederweert te veel dieren heeft. Als voorbeeld noemt hij het aantal legkippen. Ook hier is de gemeente Nederweert een absolute koploper. Nergens groeide het aantal legkippen zo hard de afgelopen jaren als in Nederweert. In 2011 kende de gemeente nog 1,7 miljoen kippen, in 2015 waren dat er al 2,9 miljoen. Een groei van 67 procent in 4 jaar tijd.

Komende zondag in De Monitor meer over de fijnstofuitstoot in Nederweert. Zondag 13 november 22.35h NPO2.

Oproep

Heb jij last van de uitstoot van fijnstof van veehouderijen? Of ben je boer en doe je er juist alles aan om te voorkomen dat omwonenden ziek worden? Stuur mij dan een mail: Sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Natuur en milieu Megastallen
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat ...
Alles over dit onderzoek