Vanavond in De Monitor: Huurdersproblemen

dinsdag 13 februari 2018 Leestijd: 2 min.

Tipgever Jenny met haar dochter / De Monitor

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

dinsdag 13 februari 2018 Leestijd: 2 min.

Vanavond in onze uitzending: aandacht voor de positie van spoedzoekers op de woningmarkt. Spoedzoekers zijn mensen die snel een woning nodig hebben, maar geen urgentie krijgen omdat hun situatie daarvoor niet ‘schrijnend’ genoeg is. Maatschappelijke organisaties waarschuwen dat een steeds grotere groep hierdoor tussen wal en schip valt. Want als je bijvoorbeeld na een scheiding een woning nodig hebt, waar kun je dan naartoe? En wat gebeurt er als je vanuit woningnood op een vakantiepark of camping terecht komt?

De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn nu al lang en lopen nog steeds verder op. Dat merken ook de ‘spoedzoekers’ die hun verhaal doen in De Monitor. Verpleegkundige Jenny Bijlemeer, die na een scheiding een woning zoekt voor haarzelf en haar twee kinderen: ‘Ik hoorde van de gemeente dat ik me kon melden bij de dak- en thuislozenopvang. Maar dat wil je natuurlijk helemaal niet als er verder helemaal niks met je aan de hand is.’

‘Tussen wal en schip geduwd’
Bij de Leidse dak- en thuislozenopvang De Binnenvest zien ze dat dit steeds vaker gebeurt. Directeur Emmy Klooster: ‘Wij zien steeds meer gescheiden moeders, maar ook vaders, die bij ons aankloppen omdat ze geen woning hebben. Wij moeten ze dan wegsturen. Want ze horen niet tot onze doelgroep: mensen met een woonprobleem gecombineerd met psychosociale problemen of verslaving.’ En zo ontstaat een groep die ‘niet tussen wal en schip valt, maar ertussen wordt gedúwd’, aldus het Noordwijkse raadslid Lenie Zoetendaal. Zij signaleert dat er in de regio Noordwijk (de gemeente waar tipgever Jenny woont) een grote vraag is naar woningen voor spoedzoekers, maar dat de bouw van nieuwe sociale huurwoningen ondanks grote bouwambities achterblijft. 

Spoedzoekers op vakantieparken
Verpleegkundige Jenny Bijlemeer neemt uiteindelijk haar intrek in een vakantiewoning waar ze slechts tijdelijk kan blijven. Meer spoedzoekers kiezen voor deze route omdat een particuliere huurwoning te duur is en een sociale huurwoning niet beschikbaar. Maar daar krijgen zij steeds vaker met handhaving te maken, zoals bijvoorbeeld Charlie Ruchtie. Hij moet binnenkort afscheid nemen van het chalet dat hij kocht omdat hij geen betaalbare huurwoning kon vinden. De gemeente wil permanente bewoning onmogelijk maken om verloedering van vakantieparken tegen te gaan. Maar Charlie vraagt zich af wat voor hem het alternatief is gezien het gebrek aan sociale huurwoningen. ‘De keuzes die in de politiek worden gemaakt, hebben geleid tot dit probleem. Ik woon niet permanent op een recreatiepark om de wet te omzeilen, maar vanuit bittere noodzaak.’ 

De Monitor,  vanavond om 21:25 uur, NPO2

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Op een vakantiepark door woningnood

Woon jij door het gebrek aan huurwoningen op een vakantiepark of op een camping? Maak je je zorgen dat je daar binnenkort moet vertrekken omdat er steeds vaker gehandhaafd wordt op dit soort parken? Wij horen graag je verhaal!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek