Van woede en ongeloof trillen van ‘technocratische’ Kamp

vrijdag 04 september 2015 Leestijd: 2 min.

kamp /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 04 september 2015 Leestijd: 2 min.

Gisteravond heb ik 3 uur lang gekeken naar een Tweede Kamerdebat over windparken in de Veenkoloniën. Dat doe ik omdat ik bezig ben met het dossier Inspraak: burger versus overheid. Heel ijverig van me, maar wat levert zo’n debat, dat al in februari (!) was aangevraagd, journalistiek gesproken op? En horen bewoners iets nieuws?

Ik twijfelde van tevoren of het de moeite waard was. Politieke verslaggevers bereiden zo’n debat voor door Kamerleden en voorlichters te bellen. Dan weet je in 95% van de gevallen of er ‘nieuws’ komt. En dat nieuws meld je dan natuurlijk vóór het debat.

Kamp kent geen twijfel

Maar ik wil weten met wat voor woorden en gebaren minister Kamp reageert op het verwijt dat hij bij de bouw van de windparken de lokale bevolking negeert. Die vraag staat in onze zoektocht centraal. Antwoord van Kamp: ‘Ik denk dat we in alle fases ons best hebben gedaan om indirect en direct berokkenen daar optimaal bij te betrekken.’ Alle procedures zijn netjes doorlopen, bewoners konden en kunnen nog inspreken.


Minister Kamp was, zoals altijd, zakelijk, helder en je kunt hem niet betrappen op geslijm. Maar dit is niet het antwoord waar Drenthenaren op zaten te wachten. Uit de Veenkoloniën kwam de volgende reactie:
Dat de bewoners en gemeenten helemaal niet het idee hebben dat ze gehoord zijn, gaat er bij Kamp niet in. Als je de kwestie kent, zie je dat in zo’n debat de piketpaaltjes van de politici al lang geslagen zijn:
  • Zowel de minister als de Tweede Kamer tornen niet aan de ambitie heel veel windmolens te bouwen.
  • Veel partijen zijn bezorgd dat bewoners zich niet serieus genomen voelen. Maar vrijwel geen accepteert extra inspraak, want vertraging is onacceptabel.
  • Als een topambtenaar zegt dat het Rijk windmolenparken met een bewust gekozen strategie ‘tegen de zin van de mensen’ doordrukt, heeft dat geen gevolgen. Kamp noemde dat ‘compleet fout’. En daarmee is voor Kamerleden de kous af.

Rituele dans

Kortom, gisteravond was een debat uit duizenden: standpunten zijn al bekend, alles wordt nog een keer toegelicht. Een rituele dans, maar ja wat wil je. De aanvrager van dit debat, SP-er Smaling (de enige partij die uitstel van de bouw wel accepteert) wilde in februari de onrust in Drenthe nog vóór de Provinciale Staten verkiezingen van maart wegnemen. Dan is nu de urgentie helemaal weg. Al zullen de meeste betrokken verzuchten dat hoeveel debatten je ook aanvraagt, die windmolens er toch zullen komen.

Heeft u tips over dit onderwerp, mail ons.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek