Van tip tot Kamermeerderheid. Ons onderzoek naar gijzeling stap voor stap

zondag 25 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

bg_gegijzelddoordeoverheid_nieuw_0 /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

zondag 25 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Staatssecretaris Dijkhoff zegde de Tweede Kamer toe onderzoek te willen doen naar de omvang van het aantal zwangere vrouwen dat wordt gegijzeld door de overheid. Dit naar aanleiding van onze bevindingen in het dossier Gegijzeld door de Overheid. Het onderzoek stap voor stap.

Een oud justitiemedewerker meldt zich bij ons en vertelt dat hoogzwangere vrouwen die hun boete niet hebben betaald achter de tralies verdwijnen. De tipgever werkt bij het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (voorheen Justitieel Medisch Centrum) en had er grote moeite mee dat vrouwen die in verwachting zijn in een stressvolle omgeving met beperkte medische zorg worden opgesloten. Jaarlijks zouden zich tussen de 15 en 20 zwangere vrouwen melden in het medisch centrum.

We besluiten op zoek te gaan naar vrouwen die dit verhaal kunnen bevestigen en doen een oproep op onze website.


We komen in contact met een jonge moeder waarbij de politie recent op de stoep stond omdat ze een verkeersboete niet had betaald.


De politie wilde de hoogzwangere vrouw die bijna was uitgerekend meenemen naar de gevangenis maar na een discussie kreeg ze nog 12 uur de tijd. Dankzij de hulpverleners van bureau Frontlijn kon er ternauwernood een betalingsregeling worden getroffen En dan neemt Angela contact met ons op.


De aanstaande moeder belandde in vrouwengevangenis De Peel toen ze ruim 2 maanden zwanger was. Ze moest 8 weken zitten omdat tijdens haar verblijf in het buitenland verkeersboetes waren opgelopen tot 4000 euro. Haar kindje is een maand te vroeg geboren. Deskundigen zeggen ons dat er een verband bestaat tussen stress en vroeggeboorte.

Maar ook de politie zit met de gijzeling van zwangere vrouwen in de maag. Nadat wij contact krijgen met een politieman die weigert zwangere vrouwen te gijzelen, reageert de ACP, de grootste politievakbond.


Voorzitter Gerrit van de kamp roept de politiek op de wet aan te passen zodat zwangere vrouwen niet achter de tralies verdwijnen omdat een verkeersboete niet is betaald.

Afgelopen dinsdag was de politiek aan zet en riep een kamermeerderheid de staatssecretaris op nader onderzoek te doen naar gijzeling van zwangere vrouwen omdat de omvang van het probleem niet bekend is.

De staatssecretaris zegde dat toe maar benadrukte ook dat zwangerschap niet per definitie reden is om vrouwen niet op te sluiten.


Heeft u meer informatie over het gijzelen van zieken en/of zwangere mensen? Tip ons! Kijk ook zondag 25 oktober bij De Monitor: Ziek en gegijzeld. Om 22:35 uur op NPO2

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek