Van Rijn: 'Pgb niet altijd de meest passende oplossing’

dinsdag 14 juni 2016 Leestijd: 2 min.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

dinsdag 14 juni 2016 Leestijd: 2 min.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid bevestigt dat mensen die een vergoeding krijgen voor de begeleiding en verzorging van hun partner uiteindelijk onder de streep soms geld bij moeten leggen. Hij lijkt niet van plan het beleid aan te passen om dit soort situaties te voorkomen. Volgens hem moet in die gevallen worden nagegaan of het pgb ‘wel de meest passende oplossing is.’ Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen van SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten.

Leijten stelde haar vragen naar aanleiding van berichten op onze site. De Monitor sprak voor het dossier Mantelzorg meerdere mensen die geld toeleggen op de zorg die ze leveren aan hun partner. Een vrouw uit de gemeente Aa en Hunze moet jaarlijks 1000 euro bijleggen voor de verzorging van haar man en een man uit Noordwijk legt zo'n 2000 euro bij om zijn vrouw te mogen verzorgen. Hoe zit dat precies? Ter illustratie het voorbeeld van de man die 2000 euro bij moet betalen:

Omdat 2015 een overgangsjaar was vergelijken we de jaren 2014 en 2016. Het stel ontvangt in 2016 een lagere zorgvergoeding (5720 in plaats van voorheen 10.282 euro), maar moet op jaarbasis een fors hogere eigen bijdrage betalen (5688,80 in plaats van 380 euro per jaar in 2014). Per jaar blijft over: 31,20 euro. Van zo’n 10.000 euro voorheen naar 31,20 euro per jaar dus. Omdat de man ook nog inkomstenbelasting moet betalen over het bedrag dat hij ontvangt van zijn vrouw moet hij jaarlijks ook nog zo’n 2090 euro extra belasting betalen. Onder de streep maakt het stel dus ruim 2000 euro extra kosten om 31,20 euro vergoeding te krijgen.

De staatssecretaris bevestigt dat in dit soort situaties mensen financieel slecht af kunnen zijn: ‘Wanneer binnen een huishouden de partner de zorgverlener is, drukken de eigen bijdrage bij de cliënt enerzijds en de belastingheffing over het pgb-inkomen bij de zorgverlener anderzijds per saldo inderdaad op hetzelfde huishoudinkomen.’

De oplossing ligt volgens Van Rijn bij de gemeente: die moet met deze mensen het gesprek aangaan ‘of het laten verlenen van ondersteuning uit een pgb waarbij de eigen partner zorgverlener is, gecombineerd met een relatief hoge eigen bijdrage voor het huishouden, wel de meest passende oplossing is. Wat dan wellicht een beter passende oplossing is, betreft maatwerk.’

Het ministerie heeft contact opgenomen met de twee betreffende gemeenten. Volgens Van Rijn zijn de tipgevers en de gemeenten ondertussen het gesprek aangegaan. We vragen de tipgevers wat de uitkomsten van dat gesprek met de gemeente zijn, en die zijn in beide gevallen hetzelfde: de tipgevers hebben hun pgb stopgezet. Een andere oplossing is niet gevonden.

Oproep

De overheid wil dat we meer gaan zorgen voor elkaar, anders wordt de zorg onbetaalbaar. Wij vragen ons af of daar wel altijd de juiste voorwaarden voor worden geschapen. Waar loop jij tegenaan als mantelzorger? Krijg jij ook een vergoeding voor de mantelzorg die je levert vanuit een pgb? Laat het ons weten! Mail: tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

251 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek