Van Rijn: ‘Onaanvaardbaar als belangen cliënt niet centraal staan bij ‘keukentafelgesprek’'

zondag 17 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Illja Soffer_0 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zondag 17 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Volgens Ieder(in), de belangenvereniging van mensen met een beperking of chronische ziekte, staat de positie van zieke en hulpbehoevende burgers onder druk door de overgang van zorgtaken naar de gemeente. ‘We zijn nu een jaar verder en we zien dat burgers in het samenspel tussen geld, gemeente en zorgaanbieder een ongelooflijk kwetsbare positie hebben,’ zo vertelt directeur Illya Soffer als wij met haar in contact komen voor het dossier Zorg in de gemeente. We vragen staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, welzijn en Sport om een reactie op onze bevindingen in dit dossier.

Burgers kunnen volgens Ieder(in) nu naar de rechter, de ombudsman of de media, maar dat zijn zware stappen die veel mensen niet nemen. Directeur Illya Soffer roept daarom staatssecretaris Van Rijn op een landelijk toezichthouder, een waakhond, in te stellen die ‘de burger helpt in positie te blijven’ en ‘toeziet op de kwaliteit van uitvoering.’


Staatssecretaris Van Rijn laat in een reactie onder andere weten:

'Het is onaanvaardbaar als in een keukentafelgesprek niet de belangen en de rechten van de cliënt centraal staan, maar de commerciële belangen van een aanbieder. (…) Maar het is op dit moment - krap een jaar na de inwerkingtreding van de wet - heel vroeg om te concluderen dat de in de Wmo 2015 vastgelegde verdeling van verantwoordelijkheden bijstelling zou behoeven.'

Onafhankelijk cliëntondersteuner
In de WMO is voorzien in een onafhankelijk cliëntondersteuner die tijdens het ‘keukentafelgesprek’ opkomt voor de belangen van de zorgvrager. De gemeente is verplicht de burger daar op te wijzen en die ook gratis aan te bieden. Maar dat ziet Soffer nog regelmatig misgaan en in meer dan de helft van de gevallen wordt dit door de gemeente niet actief verteld, zo stelt ze vast. 'Daar zit je dan in je eentje tegenover iemand van wie je niet weet met welke bedoeling hij binnenkomt. In een gesprek waarvan je vervolgens het gevoel hebt dat je niet goed gehoord wordt. En waar je niet mee uit de voeten kunt. En je weet ook niet hoe je je daar tegen teweer moet stellen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van deze decentralisatie,’ aldus Soffer.

Reactie staatssecretaris Van Rijn:

Cliënten en cliëntorganisaties hebben ook bij het ministerie aangegeven dat dit nog niet in alle gemeenten goed is georganiseerd. (….) Gemeenten werken hier ook hard aan. En waar het niet snel genoeg gaat, wijst staatssecretaris Van Rijn de verantwoordelijke wethouders op het recht op gratis onafhankelijke cliëntondersteuning.

De volledige reactie van staatssecretaris van Van Rijn lees je hier.

Kijk vanavond om 22:35 uur naar onze uitzending over de onafhankelijkheid van het keukentafelgesprek om 22:35 uur op NPO2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek