‘Van mijn dokter mag ik 15 minuten lopen, volgens UWV-arts 4 uur’

zondag 05 maart 2017 Leestijd: 3 min.

UWV_1 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zondag 05 maart 2017 Leestijd: 3 min.

‘Keuringsartsen omzeilen je klachten en geven er een compleet eigen invulling aan,’ mailt tipgever Rob ons zijn klacht over het UWV. Door de jaren heen hebben we een mailbox vol aan tips over de uitkeringsinstantie. ‘Ik zou het waarderen als De Monitor eens aandacht schenkt aan de wanorde bij het UWV. Als je bij het UWV belandt, kom je er beroerder uit dan dat je er in komt. De stress die het UWV met zich meebrengt heeft mij geestelijk gesloopt. Het heeft mij onder andere mijn huwelijk gekost,’ schrijft Rob.

Behoorlijk wat tips gaan over de keuringsarts van het UWV. Rob ziet dat de arts van het UWV een veel rooskleuriger beeld heeft van zijn fysieke gesteldheid dan zijn eigen dokter. ‘Bij mij is osteoporose vastgesteld, botontkalking dus. Mijn rugwervels zijn daardoor ingezakt. Ik mag van mijn behandelend arts niet buigen, rekken, trekken en strekken. Thuis kan en mag ik maximaal 15 minuten achtereen lopen of wandelen, maar volgens het rapport van de keuringsarts kan ik dat bij een werkgever ineens 4 uur op een dag,’ legt Rob uit.

Volgens het UWV moet hij ondanks de conclusie van zijn eigen arts nog genoeg werk kunnen verrichten. ‘Ik zou het beste functioneren in een functie die mobiel is. Volgens UWV is ‘handmatig snackbereider’ zo'n functie. Dit is lopende band werk met tijdsdruk,’ aldus de tipgever.

Zieker

Mieke herkent zich in het verhaal van Rob. Ook zij verbaast zich over het feit dat de UWV-arts zich niets aantrok van de diagnose van haar eigen arts. ‘Mijn huisarts en mijn psycholoog hebben mij een ‘label’ opgeplakt m.b.t. een psychische aandoening, maar de bedrijfsarts denkt binnen 5 minuten te bepalen dat het allemaal wel meevalt en overtrokken is,’ schrijft ze. ‘Het UWV pleit voor het actief werken aan herstel, maar met de manier waarop ze met mij omgaan word ik letterlijk alleen maar zieker van het UWV.’

De UWV-keuring levert meer boosheid bij mensen die ons spontaan mailen. ‘Mijn vrouw is eerst 80 tot 100% afgekeurd,’ mailt een nieuwe tipgever het verhaal van zijn vrouw. ‘Een jaar later heeft een herkeuring plaatsgevonden. De keuringsarts constateerde dat de ziekte er niet beter op was geworden en alleen maar verslechterd was. Wat schetst onze verbazing: mijn vrouw wordt gewoon 100% goedgekeurd.’

Gniffel

Eerder schreven we al over andere problemen bij het UWV. Tipgever Marlies Kremer liet ons weten dat ze een uitkering van het UWV krijgt waar ze juist niet op zit te wachten. ‘Ik wil dat geld helemaal niet.’ Haar mail levert een stroom aan reacties op.

Het probleem ontstaat als mensen bij een nieuwe baan beduidend minder verdienen dan voordat ze een WW-uitkering kregen, bijvoorbeeld door een lager salaris of een kortere werkweek. Je krijgt dan ongevraagd een aanvullende WW-uitkering en moet dan ook solliciteren. Ook al ben je tevreden met je salaris en het aantal uren dat je werkt.

lees ook: Tipgever Marlies krijgt UWV-uitkering die ze niet wil donderdag 16 juni

Eva mailt ons: ‘Ik wil dus het geld van de overheid niet, maar ik moet het krijgen om mezelf niet in de vingers te snijden.’ Als ze de problemen aankaart bij het UWV krijgt ze nul op rekest. ‘Ik vroeg aan de medewerker hoe ik op verjaardagen aan alle werkende mensen moest uitleggen dat ik tegen mijn zin in in de WW zit en zij daarvoor moeten betalen, maar ook hoe zij dat op verjaardagen uitlegt..? Een kleine gniffel hoorde ik wel aan de andere kant van de lijn, maar ja 'dit was de wet'. Al met al ben ik nog steeds verbaasd over de wetgeving in dit land,’ schrijft ze.

Ze krijgt bijval van tipgever Mirjam. ‘Ik vind de wettelijke maatregel te belachelijk voor woorden!’ En van Kees, die ander werk heeft gevonden en tevreden is met het lagere salaris. ‘Voor mij is het genoeg, maar desondanks kom ik maar niet van het UWV af en krijg ik weer zeer ‘nette dreigmails’ dat ik moet gaan solliciteren.’ Jantine vult aan: ‘Ik dacht altijd dat de overheid het toejuicht dat mensen weer aan de slag gaan, zelfvoorzienend zijn en zo kort mogelijk van hun WW-rechten gebruik maken. Maar nu voelt het als een straf dat ik weer aan het werk ga.’

Lees meer over

Werk en inkomen UWV
Verkenning Research Opnames Uitzending

UWV

Uitzending

Er zijn twee uitzendingen geweest over dit onderzoek. We gaan voorlopig niet meer verder met dit onderzoek.

Deel jouw ervaring 28 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 17 september 2017 om 22:40  NPO2

1862 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Door de jaren heen krijgen we regelmatig tips over de uitkeringsinstantie UWV. Veel klachten gaan over hoe mensen zich behandeld voelen. De arbeidsongeschiktheidskeuring komt daarin vaak voorbij. W...
Alles over dit onderzoek