Onderzoek Heel Holland zakt

Van Amsterdam tot Druten: dit zijn de 83 gemeenten waar huizen verzakken

maandag 25 februari 2019 Leestijd: 1 min.

Veenweidegebied in Friesland / De Monitor

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

maandag 25 februari 2019 Leestijd: 1 min.

Één miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken. De huizen die nu al verzakt zijn, staan in minstens 83 verschillende gemeenten. Dat zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in ons onderzoek Verzakte huizen. Maar welke gemeenten zijn dat dan? We maakten een interactieve kaart.

lees ook: ‘1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken’ zaterdag 23 februari

Bij het KCAF zijn meldingen binnengekomen van verzakte huizen uit de volgende roodgekleurde gemeenten. De donkerrode gemeenten hebben veel meldingen van verzakte huizen. Zo zijn er alleen al uit de gemeente Zevenaar 200 meldingen binnengekomen:

 

Gemeenten met meldingen van verzakte huizen

 
 

 
 

 

Topje van de ijsberg

Directeur KCAF Dick de Jong: ‘Deze 83 gemeenten zijn slechts het topje van de ijsberg. We hebben alleen de meldingen geteld waarbij we de adressen van de huizen weten. Er zijn ook mensen met schade die de schade anoniem melden of mensen die zich niet bij ons melden, maar bijvoorbeeld alleen bij de gemeente. En dan zijn er ook nog mensen die überhaupt geen melding maken van hun verzakte huis, omdat ze bang zijn voor waardedaling.’

Tien actieve gemeenten

Ondanks dat er dagelijks nieuwe meldingen binnenkomen, zijn er volgens het KCAF slechts tien gemeenten die actief bezig zijn met funderingsproblematiek. De Jong: ‘Heel actief zijn Zaanstad, Rotterdam, Haarlem, Schiedam en Gouda. Zo heeft Rotterdam een eigen Funderingsloket waar je terecht kunt met vragen over je fundering. In Weesp, Leeuwarden, Dordrecht, Amstelveen en Amsterdam lopen momenteel projecten voor aanpak van funderingsproblematiek.’

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit onderzoek, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Ik stuur je dan elke twee weken de nieuwste artikelen.

Kijk hier de uitzending van afgelopen zondag terug over verzakte huizen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Opnames

We filmen voor onze uitzending Heel Holland Zakt door het hele land. Woon jij in het oosten of zuiden van het land en kamp jij sinds 2018 met schade door verzakkingen? Laat het ons weten!

Deel jouw ervaring 51 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 21 april 22:20u, NPO2

126 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek