Achtergrond Rattenoverlast

Utrecht trekt ten strijde tegen rattenoverlast

dinsdag 12 november 2019 Leestijd: 2 min.

Amsterdam - In verschillende steden in Nederland staan borden die moeten voorkomen dat mensen voedsel strooien. / De Monitor

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

dinsdag 12 november 2019 Leestijd: 2 min.

De gemeente Utrecht komt met een plan om de overlast van ratten aan te pakken. En dat is hard nodig, want de afgelopen jaren hadden verschillende wijken in de stad veel overlast van de ongewenste knaagdieren. Minder gif, met elkaar en meer preventie zijn de sleutelwoorden in het Utrechtse plan.

Het aantal meldingen van ratten is in de afgelopen jaren gestegen in Utrecht. In 2016 werd er nog slechts 216 keer aan de bel getrokken, maar in 2018 is dit gestegen naar 362 keer. Utrecht voerde de afgelopen jaren, zo lezen we in een recente brief aan de raad, een zogenoemd reactief beleid. En trad dus pas op als er al volop rattenoverlast was en burgers gingen melden.

Achteroverleunen bij rattenbestrijding

Herkenbaar voor verschillende tipgevers in ons onderzoek naar Plaagdieren. Zo stelde Nico Vonk van het Kennisinstituut Bestrijding Ongedierte (KiBO) eerder in dit onderzoek al vast dat gemeenten nog te veel achteroverleunen en pas ingrijpen als de plaag al voor veel overlast zorgt.

lees ook: ‘Vroeger hadden gemeenten de rattenvanger, maar die is wegbezuinigd’ dinsdag 05 november

Voorkomen en beheersbaar maken

De gemeente Utrecht vindt dat afwachtende beleid nu dus niet meer afdoende. Zeker omdat er door de klimaatverandering in de toekomst meer overlast van de rat wordt verwacht en de ratten een risico vormen voor de volksgezondheid. Ze zet daarom nu in op een aanpak die de plagen juist moet voorkomen. Maar daarvoor is wel samenwerking nodig met woningbouwcorporaties, bewoners en ondernemers. De rattenpopulatie is volgens de gemeente alleen te beheersen als iedereen daarin ook zijn verantwoordelijkheid pakt.

Ratten en gezondheid: Ratten worden bestreden omdat ze dragers en verspreiders van ziekten zijn. De bekendste ziekte die de rat kan meedragen is de ziekte van Weil. Je kan het oplopen door bijvoorbeeld in open water te zwemmen waarin de bacterie voorkomt. De bacterie veroorzaakt griepachtige klachten, maar in ernstige gevallen ontstaan er stoornissen aan de lever of de nieren. De ziekte van Weil kan zelfs dodelijk zijn.

Minder gif

Minder aanbod van voedsel, beter onderhoud aan gebouwen en herinrichting van groenonderhoud zal er volgens het Utrechtse plan voor moeten zorgen dat de rattenoverlast in de toekomst niet de spuigaten uitloopt. Ook wil de gemeente de meldingen centraal gaan bijhouden, zodat problemen eerder worden geconstateerd. Gif moet slechts gebruikt worden als allerlaatste redmiddel in de strijd tegen de plaagdieren.

Voedselstrooiers

Door een tipgever uit Utrecht wordt voedselaanbod als grote oorzaak van de rattenoverlast beschreven. Zo constateert zij: ‘Voedingsbronnen wegnemen voor ratten en muizen is het belangrijkste, maar als je dat als particulier doet en je buren doen het niet of het blijft op straat liggen, dan is het dweilen met de kraan open.’

Handhaving

Voor de gemeente Utrecht zal het beheersen van dat voedselaanbod dan ook één van de uitdagingen worden, zo lezen we in het plan: ‘Handhaving op zwerfafval en voedseldumping (voederverbod) is lastig.’ Onder andere omdat het op heterdaad moet worden ontdekt. En ook andere strafmaatregelen zijn trajecten van de lange adem en tijdrovend, aldus de gemeente.

Oproep

We zijn benieuwd hoe er in jouw gemeente wordt omgegaan met rattenoverlast. Wat doet die om een rattenplaag te voorkomen? Of reageert men pas als het eigenlijk al te laat is? We horen graag je verhaal! We zijn ook nog op zoek naar mensen die de overlast van ratten in en om hun huis hebben vastgelegd op film (of foto). Je kan deze sturen naar yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Natuur en milieu Plaagdieren
Verkenning Research Opnames Uitzending

Plaagdieren

Uitzending

8 december meer over rattenoverlast. NPO2, 22:40 uur.

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 december 2019 om 22:40  NPO2

154 tips

ontvangen

Natuur en milieu / Plaagdieren

Oproep

We zijn benieuwd hoe er in jouw gemeente wordt omgegaan met rattenoverlast. Wat doet die om een rattenplaag te voorkomen? Of reageert men pas als het eigenlijk al te laat is? We horen graag je verhaal! We zijn ook nog op zoek naar mensen die de overlast van ratten in en om hun huis hebben vastgelegd op film (of foto). Je kan deze sturen naar yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Heeft u last van plaagdieren? Ratten in de kelder, marters onder de motorkap of wespen in de tuin? Of bestrijdt u juist plaagdieren? Wij horen graag uw verhaal.
Alles over dit onderzoek