Utrecht en Amsterdam aantrekkelijkste steden om te wonen

woensdag 22 mei 2019 Leestijd: 2 min.

Utrecht / ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 22 mei 2019 Leestijd: 2 min.

Krimp en groei zijn maar moeilijk te voorspellen en woonvoorkeuren veranderlijk, zo blijkt uit de vandaag gepresenteerde Atlas voor Gemeenten. De twee meest aantrekkelijke steden van nu, Amsterdam en Utrecht, waren decennia geleden juist helemaal niet zo populair. ‘Wat opvalt is dat groei en krimp door de tijd helemaal niet stabiel zijn; steden en regio’s die in de jaren zeventig krompen behoren nu tot de sterkste groeiers, en omgekeerd,’ aldus de Atlas.

De aantrekkingskracht van steden in de Randstad is een recent fenomeen en vooral iets van de laatste tien jaar, zo lezen we in de Atlas voor Gemeenten. Jaarlijks vergelijken zij de vijftig grootste steden op verschillende punten. Dit jaar onderzochten ze onder andere de bevolkingstrends van de afgelopen vijftig jaar.

De huidige populariteit van steden als Amsterdam en Utrecht valt onder meer te verklaren door het zogenoemde ‘sorting’, zo lezen we in de Atlas. Een stad met veel creatieve, hoogopgeleide mensen trekt andere creatieve, hoogopgeleiden aan. Want, is de gedachte: je hebt in zo’n stad meer kans om een partner te vinden en je komt sneller mensen tegen met wie je ideeën kunt uitwisselen. 

Daarnaast zijn (culturele) voorzieningen in deze steden ook veelvuldig aanwezig, wat weer zorgt voor een grotere aantrekkingskracht op andere gelijkgestemden. Flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgt er bovendien voor dat mensen graag op een plek wonen die goed bereikbaar is en waar het aanbod van banen – voor beide partners – groot is.

De aantrekkingskracht van steden in de Randstad gaat vooral ten koste van gemeenten in de grensregio’s, zo zien de onderzoekers. Uit hun meest recente vergelijking blijkt dat met name de steden langs de landsgrenzen - Roosendaal, Hengelo, Emmen, Sittard-Geleen en Heerlen -  te maken krijgen met teruglopende bevolkingsaantallen. Emmen is van de 50 steden bovendien de minst aantrekkelijke plek om te wonen volgens de ranglijst.

 

 

lees ook: ‘We investeren in de stedelijke gebieden en de nadelige effecten daarvan lossen we op met krimpbeleid.’ woensdag 08 mei  

Grensregio’s

De onderzoekers constateren dan ook een toenemende ongelijkheid tussen de Randstad en de periferie, maar zien juist ook mogelijkheden voor steden langs de grens. Mogelijkheden die nu nog onbenut blijven. ‘Terwijl er in de meeste grensregio’s juist veel banen net over de grens te vinden zijn, zorgen onder andere taal- en cultuurverschillen, verschillen in wet- en regelgeving en gebrek aan informatie over mogelijkheden en kansen aan de andere kant van de grens ervoor dat er nog maar weinig mensen deze banen in het buitenland daadwerkelijk als optie beschouwen.’ 

En dat is zonde, want wanneer deze grensbarrières worden weggenomen kunnen de hekkensluiters van vandaag de koplopers van morgen worden. Het zijn dan met name de steden in Limburg die profiteren en tot de meest aantrekkelijke steden van het land gaan behoren. Heerlen die nu nog op plek 43 staat, zou stijgen naar de 10e plek. En Maastricht gaat dan van plek 37 naar 7 op de lijst van meest aantrekkelijke steden van Nederland.

Voor steden in het Noorden van Nederland lijkt het echter geen oplossing om hun aantrekkelijkheid te verhogen. ‘Grenssteden in het noorden van Nederland, zoals Emmen, zouden hier echter veel minder baat bij hebben omdat er daar over de grens weinig werk is,’ concluderen de onderzoekers.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief, dan krijg je iedere 2 weken een update. 

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Krimpgebieden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Krimpgebieden

Uitzending

De krimpgebieden aan de randen van Nederland dreigen onleefbaar te worden. De vergrijzing zet in rap tempo door, jongeren trekken weg, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft de grootste moeite op peil te blijven. Hoe houden we het leefbaar op het platteland? En hoe groot is de kloof tussen Randstad en platteland? Zondag 2 juni, 22:40 uur, NPO2.

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 02 juni 2019 om 22:40  NPO2

49 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De krimpgebieden aan de randen van Nederland hebben het moeilijk. De vergrijzing zet in rap tempo door, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft moeite om op peil te blijven.
Alles over dit onderzoek