Update brandweerfoto: 18 mensen gevonden

maandag 12 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

brandweerfoto /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

maandag 12 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

De uitzending van gisteren levert weer een aantal tips op over de foto van het brandweerkorps in Den Bosch uit 1996. Volgens tipgeefster Rieky zouden bij dat korps relatief veel mensen ziek zijn geworden. We interviewen Rieky voor ons dossier Ziek door mijn werk. En we roepen de mensen op de foto om te reageren. Ook zoeken we zelf verder en vinden tot nu toe in totaal 18 brandweermensen van de foto. Een greep uit hun reacties.

‘Gelukkig heb ik (nog) geen gezondheidsklachten. Het onderzoek dat nu landelijk aandacht krijgt vind ik zeker goed. Of er een relatie ligt tussen de vele zieken en jong overledenen blijft een lastige volgens mij,’ zo laat een Bossche brandweerman ons weten. Hij reageert daarmee op het verhaal van Rieky van der Velden wiens man Hans twee jaar geleden overleed aan longkanker. Volgens Rieky is haar man niet de enige brandweerman uit het korps die ziek is geworden of is overleden. Zij vraagt zich af of er een relatie is met het werk bij de brandweer, ze wil in ieder geval dat het onderzocht wordt.

Ook Jan van Hintum staat op de foto en is van mening dat er wel erg veel oud-collega’s overleden zijn of ziek zijn geworden. Zestien telt hij er. ‘En zelf lig ik nu ook in de lappenmand. Ik heb last van mijn prostaat, keel en mijn longen.’ Of zijn klachten door het brandweerwerk komen dat weet hij niet, maar ook hij vindt dat het onderzocht moet worden. ‘Voor de huidige en toekomstige generatie brandweerlieden,’ zo stelt van Hintum.

Niet iedereen op de foto deelt de zorgen van Jan en Rieky. Een groot aantal laat ons weten zelf in ieder geval geen gezondheidsklachten te hebben. Of een ziekte te hebben die met het werk te maken heeft. ‘Het aantal mensen die op de foto staat die zijn overleden, zijn er 4 zover mij bekend. Er zijn natuurlijk wel meer oud collega’s overleden, maar of dit onder beroepsziekte valt is voor mij niet te beoordelen,’ zo stelt een van de mannen op de foto. Een ander stelt: ‘Voor zover ik mij kan herinneren zijn er gedurende mijn diensttijd 3 actieve medewerkers overleden. Vermoedelijke oorzaken hartinfarct, hersentumor en longkanker. Er zijn toen geen relaties gelegd bij klachten rondom de arbeidsomstandigheden.’

Volgens een van de brandweermannen heeft de Bossche brandweer in ieder geval altijd goed voor haar personeel gezorgd: ‘Naar mijn inzicht is de Brandweer in Den Bosch wat betreft persoonlijke bescherming altijd met de tijd meegegaan dus wat er op de markt was werd gekocht en beschikbaar gesteld voor je persoonlijke bescherming, of je het goed en altijd gebruikte was natuurlijk ook je eigen verantwoording.’

Help ons verder in het onderzoek

We zijn nog steeds op zoek naar de verhalen van de mensen op deze foto. Sta je erop of ben je bekende of nabestaanden van iemand op de foto? Laat het ons weten.

Dat kan via ons tipformulier, maar je kunt ook contact opnemen met de journalisten die dit dossier beheren. Dat zijn verslaggever Daan Jansen (daan.jansen@kro-ncrv.nl) en redacteur Yvonne Verkaik (yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl). We zijn ook te bereiken op 035 – 671 97 94.

Lees meer over

Algemeen Wie staan er op deze foto?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Wie staan er op deze foto?

Uitzending

Deel jouw ervaring 4 andere artikelen in onderzoek

48 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

‘Mijn man en veel van zijn brandweercollega’s zijn al overleden aan kanker,’ zo vertelde Rieky van der Velden ons. Ze liet een foto zien uit 1996 van het hele korps van Den Bosch. Negentien brandw...
Alles over dit onderzoek