‘Universiteiten hebben er geen belang bij om minder studenten aan te nemen.’

vrijdag 27 november 2015 Leestijd: 2 min.

Lenneke /

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

vrijdag 27 november 2015 Leestijd: 2 min.

Voor ons dossier Uitbuiting van Starters en Stagiairs komen we tot nu toe opvallend veel werkloze basispsychologen en orthopedagogen tegen. Tipgevers spreken ook wel over een ‘stuwmeer’: een grote groep afgestudeerden die niet kan doorstromen naar de postmaster-opleidingen om geregistreerd psycholoog te worden, terwijl werkgevers juist om die diploma’s vragen. In een poging hun bul toch te verzilveren, accepteren basispsychologen en orthopedagogen onbetaald werk. Wie werkervaring opdoet, maakt later meer kans op een betaalde baan of opleidingsplaats, zo is de gedachte. In onze zoektocht komen we in contact met Lenneke Nitert, zelf ook psycholoog en oprichter van de stichting Masterpsychologen die deze praktijk aan de kaak wil stellen.

8 maanden gratis werk

‘Ik heb het zelf ook gedaan. Na mijn studie kwam ik niet aan de bak en heb maar noodgedwongen een werkervaringsplaats geaccepteerd en zo 8 maanden gratis gewerkt. Ik heb alleen het geluk gehad dat het ook daadwerkelijk tot een baan leidde en dat geluk is de meeste mensen niet gegund.’

We spreken Nitert thuis, op een steenworp afstand van de Nijmeegse Radboud Universiteit, waar jaarlijks honderden psychologiestudenten de eerste stap zetten op weg naar een carrière in de geestelijke gezondheidszorg. En juist daar gaat het volgens Nitert en haar stichting fout. Universiteiten nemen teveel studenten aan.

De stichting Masterpsychologen heeft het afgelopen jaar met verschillende universiteiten om tafel gezeten om een oplossing te bereiken: minder studenten op de masteropleidingen en een betere doorstroom naar de opleidingsplaatsen tot behandelaar. Maar het initiatief heeft nog niet het gewenste resultaat, integendeel: de gecontroleerde instroom wordt bij een aantal opleidingen dit jaar weer losgelaten .

Nitert: ‘Wat je ziet is dat universiteiten daar ook helemaal geen belang bij hebben. Ze ontvangen geld per afgestudeerde student, dus zeker universiteiten waar psychologie een grote opleiding is hebben er belang bij om zoveel mogelijk studenten aan te nemen’.

Dat leidt volgens Nitert tot uitbuiting. Bij de stichting melden zich basispsychologen die genoegen nemen met een onbetaalde werkervaringsplaats, soms jarenlang. Dit in de hoop zo betaald werk of een opleidingsplaats te vinden. Dat die werkervaringsplaatsen niet voldoen aan de wettelijk bepaalde regels, weet Nitert uit eigen ervaring. Maar het melden van uitbuiting gebeurt niet tot nauwelijks, zo begrijpen wij zelf van de arbeidsinspectie.

Volgens Nitert heeft dat alles te maken met de manier waarop psychologen werk vinden. Zij spreekt over een angstscultuur.

Volgens Nitert moet de oplossing echt van de opleidingen komen. Die moeten eerlijk zijn over de kansen op de arbeidsmarkt. ‘Ik geef ook onderwijs op de universiteit en ben ook mentor geweest van psychologiestudenten. Ik merk dat die geen idee hebben van wat ze te wachten staat, omdat het ze niet verteld wordt’.’

Reageren op dit artikel kan via demonitor@kro-ncrv.nl of via onze social media kanalen.

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek