Universiteit Groningen huurt voor Open Dag Psychologie grote zaal Pathé af: ‘Collegezalen te klein’

vrijdag 05 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Zaal Universiteit Groningen beste foto /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

vrijdag 05 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Het is een druilerige dag in Groningen als we aansluiten in de rij scholieren voor de Pathé bioscoop in Groningen. De Monitor is er voor opnames voor het dossier Uitbuiting starters en stagiairs. Zelfs op dit vroege tijdstip komen er meer dan 350 jongeren af op de Open Dag voor de opleiding Psychologie van de universiteit (RUG). Geen enkele collegezaal blijkt groot genoeg voor de enorme opkomst bij de voorlichtingsdag, blijkt bij navraag bij de organisatie.

Wij gaan naar de ochtendpresentatie waar de zaal die voor driekwart vol zit en horen dat alle 550 plekken voor de middagpresentatie al ruim een week daarvoor zijn volgeboekt. Ook zijn er die dag nog 2 presentaties in het Engels, want de universiteit Groningen trekt ook veel Duitse studenten en andere buitenlandse studenten.

’Mensen helpen’ is de meest gehoorde reden om voor Psychologie te kiezen, al leidt de studie veel breder op dan de klinische richting die nodig is om mensen te kunnen behandelen. En één blik in de zaal is genoeg om te zien dat vooral meisjes afkomen op de voorlichtingsdag.

Maar hoe groot is de kans dat deze nieuwe lichting studenten na hun studie werk vindt als psycholoog? Bij het UWV staan op dit moment al ruim 3000 werkloze psychologen ingeschreven en de voorspelling is dat dit aantal nog zal stijgen. Ook de opleiding Psychologie erkent dat er teveel basispsychologen zijn, maar zet geen enkele rem op de studentenaantallen. De numerus fixus, een limiet op het aantal studenten, is de afgelopen jaren juist losgelaten.

Reden te meer om een andere studie te kiezen zou je denken. Annet Willemsen zit in het eindexamenjaar van het VWO, maar maakt zich weinig zorgen.

Moeten Annet, Sarai en andere scholieren zich wel zorgen maken?

In de uitzending van zondag 7 februari is te zien hoe afgestudeerden van populaire studierichtingen als Psychologie niet aan het werk komen en opleidingen in hun voorlichting een te rooskleurig beeld schetsen van de kans op een baan. De uitzending is te zien op NPO2 om 22.35 uur.

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek