Uitzending over misstanden in de thuiszorg maakt veel los.

maandag 29 februari 2016 Leestijd: 1 min.

teun_17 /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

maandag 29 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Na de uitzending in het dossier Zorg in gemeente komen er waardevolle tips en reacties binnen die het onderzoek in een nieuw daglicht zetten. Hieruit blijkt dat de onzekerheid en boosheid onder veel thuiszorgmedewerkers en cliënten groot is en het einde waarschijnlijk nog niet in zicht is.

Net jullie uitzending bekeken. Schandalig hoe er met personeel en cliënten wordt omgegaan en er gebeurt niets om dit te stoppen. Er gaat zich een drama afspelen.

Het is één van de reacties op de uitzending van een thuiszorgmedewerker. De uitkomst van de enquete die we samen met de FNV hielden wordt eveneens herkend. Een hulp in de huishoudelijke zorg zegt:
Ik kan onmogelijk op de 2 luttele uurtjes per week de basis hygiëne verzekeren bij een dame van 98 jaar die zelf in haar huishouden niks meer kan doen, behalve nog haar potje eten koken.
En

Het ‘veilingsysteem’ waarbij zorgaanbieders kunnen bieden op cliënten roept weerstand op.

Jos de Blok, directeur van thuiszorgorganisatie Buurtzorg heeft geen goed woord over voor het systeem.

CDA Tweede Kamerlid Mona Keijzer is na het zien van de uitzending kritisch op de staatssecretaris. Renske Leijten, Tweede kamerlid van de SP reageert op Luuk de Jonge, die in de uitzending vertelt dat de thuiszorgmedewerker van zijn 85-jarige moeder van de ene op de andere dag niet kwam opdagen, omdat ze was ontslagen. Opvallend is een reactie van een tipgever, die zich na de uitzending telefonisch meldt. Thuiszorgorganisaties zouden overwegen buitenlands personeel in te huren via Bulgaarse uitzendbureaus. Het thuiszorgbedrijf zou zich zo niet hoeven te houden aan de cao en de personeelskosten kunnen omlaag. Heeft u hierover meer informatie of weet u meer. Meld het ons [TIP_FORMULIER_LINK]

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek