Uitzendbranche: 'Zonder flex vertrekt 1 op de 5 bedrijven uit Nederland'

woensdag 14 december 2016 Leestijd: 2 min.

Vacatures in de etalage van een uitzendbureau. (bron: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN) /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

woensdag 14 december 2016 Leestijd: 2 min.

In ons onderzoek voor het dossier Flexwerk spreken we tot dusver vooral mensen die ongelukkig zijn met hun flexbestaan. Tijd voor de andere kant van het verhaal. De uitzendbranche vindt flexwerk belangrijk voor onze welvaart. Gemopper zal er altijd blijven.

Verdedigers van de flexibele schil beginnen allemaal over globalisering en het snel inspelen op ontwikkelingen in de markt. Bedrijven laten veel werk buiten de deur doen en zijn soms afhankelijk van internationale ontwikkelingen, zoals een aandelenkoers.

Hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen spreekt van een netwerksamenleving: De wereld werkt niet langer als een verzameling onafhankelijk opererende bedrijven, maar als een netwerk van bedrijven dat continu met steeds weer andere partners samenwerkt. Dat gaat soms in een razend snel tempo en dus moeten ze daar gemakkelijk op kunnen reageren.

Vluchten naar het buitenland

Voor Jurriën Koops van de ABU, de Algemene Bond Uitzendondernemingen, is flexwerk dus essentieel voor onze welvaart. En Marco Bastian van de NBBU, de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen komt zelfs met cijfers uit een eigen onderzoek onder bedrijven.

Ruim driekwart van de bedrijven vreest voor een stijging van de werkdruk als de inzet van externe flexibele arbeid onmogelijk zou zijn. 43% ziet zijn kosten toenemen. En één op de 5 overweegt dan zijn bedrijfsactiviteiten naar het buitenland te verplaatsen.

lees ook: Midden in een burn out door drie flexibele banen zaterdag 03 december

Opmerkelijk is wel dat arbeidsmarkt-onderzoeker Fabian Dekker onlangs constateerde dat er geen verband is tussen de ‘marktdynamiek’ van een bedrijf en de inzet van flexwerk. Het aantal flexcontracten is vooral het nadoen van de concurrentie.

Gemopper

Bastian wil elke klacht serieus nemen. Van baan naar baan hoppen en zo weinig pensioen opbouwen is inderdaad heel vervelend. Maar werk je via een uitzendbureau, dan bouw je meestal pensioen op, benadrukt hij. Hij heeft niet voor alle klagers sympathie. ‘Gemopper zal er altijd blijven.’ Hij wil graag benadrukken dat mensen aan zichzelf moeten blijven werken, ook in samenwerking met werkgevers.

Koops zegt dat er een groep is die zo onzeker is over haar bestaan dat het niet goed is, ook niet voor de economie. Hij durft niet te zeggen hoe groot de flexschil in Nederland idealiter zou moeten zijn. Volgens hem wil één op de drie flexwerkers tijdelijk wat extra geld verdienen. 10-15% kiest bewust voor flex. En 50% ziet het als een stap naar een vaste baan.

Doorstroom mislukt

Hoe dan ook is de grote vraag of die doorstroom een beetje lukt. Het antwoord is nee. De Wet Werk en Zekerheid had dit probleem moeten oplossen door werkgevers te stimuleren sneller een vast contract aan te bieden. Dat is niet gebeurd. Koops weet wel wat er moet gebeuren. Het moet voor organisaties aantrekkelijker worden mensen aan te nemen en dat kan vooral door hen niet meer te verplichten bij ziekte het loon twee jaar door te betalen. Daarnaast moeten voor alle mensen die werken een serie rechten en inkomen worden gegarandeerd, zoals verzekeringen en pensioen, los van welke contractvorm dan ook.

Verkiezingen

In maart zijn er verkiezingen en zal zo’n nieuw model voor arbeidscontracten hoog op de agenda staan. Maar de duivel zit dan in de details. Want juist de omvang van dit soort regelingen zal bepalen wie het wel of niet zal steunen. Heb je meer informatie over flexwerk of heb je er ervaring mee, meld je dan via tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Flexwerk
Verkenning Research Opnames Uitzending

195 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Flexwerk neemt steeds vaker de plaats in van de ouderwetse vaste baan. Is dat een goede ontwikkeling? Of ondermijnen we hiermee de rechten van een groeiende groep Nederlanders?
Alles over dit onderzoek