Uitspraak rechter: Airforce Festival mag doorgaan op vliegveld Twenthe

donderdag 03 augustus 2017 Leestijd: 1 min.

foto: ANP /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

donderdag 03 augustus 2017 Leestijd: 1 min.

Terwijl de podia afgelopen week al werden opgebouwd voor het hardcore muziekfestival op voormalig vliegveld Twenthe, stonden omwonenden, provincie Overijssel, gemeente Enschede en de festivalorganisator vandaag tegenover elkaar in de rechtszaal. Inzet van het conflict: zeldzame en zeer beschermde vleermuissoorten. Volgens de bewoners, verenigd in Stichting Stil, worden de vleermuizen verjaagd door het festival dat zaterdag 5 augustus wordt georganiseerd. En dát is verboden volgens de wet Natuurbescherming. We publiceerden 26 juli al eerder over het op handen zijnde festival voor ons dossier Dier en Bouw.

De organisatoren van het Airforce Festival kunnen dus opgelucht ademhalen. De bewoners en natuurorganisatie Landschap Overijssel maakten bezwaar tegen de vergunningen die de gemeente had afgegeven aan de organisatoren van het festival. Zij hadden de rechter gevraagd de wet te handhaven en het festival te verbieden. De bewoners zijn teleurgesteld over de uitspraak van de rechter.

Hardcore muziekfestival

Het festival heeft toestemming om 136 decibel aan geluid te produceren, wat ook in de festivalwereld als extreem hard geldt. De evenementenlocatie is onderdeel van het vliegveld Twenthe dat momenteel wordt heringericht en direct grenst aan het natuurgebied de Lonnekerberg. Het Airforce Festival is 1 van de 12 mega-evenementen die de organisator jaarlijks op het terrein mag gaan organiseren van de gemeente Enschede. Ook tegen andere geplande evenementen die veel geluid produceren - zoals motorcross - hebben de bewoners grote bezwaren.

Handhavingsverzoek 2016

Vorig jaar werd het hardcore festival voor het eerst georganiseerd. Reden voor Stil om toen ook een handhavingsverzoek in het kader van de Wet Natuurbescherming in te dienen bij de Provincie Overijssel. De bewoners hoopten toen ook te voorkomen dat het festival door zou gaan, maar dat gebeurde toch. Onlangs oordeelde de provincie alsnog dat het festival vorig jaar niet had mogen plaatvinden naar aanleiding van een second opinion van onderzoeksbureau Witteveen & Bos. Die oordeelden dat het festival wel degelijk kan zorgen voor verstoring van het leefgebied van de zeldzame vleermuizen. Het festival heeft toegezegd dit jaar de hoge geluidsfrequenties die vleermuizen kunnen verstoren te filteren. Maar volgens de bewoners is dat geen garantie dat de vleermuizen niet verjaagd zullen worden.

Oproep

Woon je in de omgeving van het Vliegveld Twenthe en deel je de ervaringen van deze bewoners? Ben je deskundig op het gebied van vleermuizen of andere zeldzame diersoorten en wil je je ervaringen met ons delen? Mail: demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Natuur en milieu Dier en bouw
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

‘Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad.''Vale Vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen e...
Alles over dit onderzoek