Oproep Heel Holland zakt

Uit deze 189 gemeenten (vorig jaar nog 83) komen meldingen binnen van scheuren en verzakkingen

vrijdag 10 juli 2020 Leestijd: 1 min.

Verzakt huis / ANP Foto

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

vrijdag 10 juli 2020 Leestijd: 1 min.

“1 miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken” kopten we vorig jaar groots bij onze uitzending over verzakte huizen. Sinds die tijd is het aantal meldingen van schade bij het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) fors toegenomen, vertelt de directeur als we hem bellen voor een update. Inmiddels heeft de stichting meldingen gekregen uit maar liefst 189 van de in totaal 355 gemeenten.

(Scroll naar beneden om op onze interactieve kaart te kijken of jouw gemeente erbij zit.)

“Het is een olievlek die zich uitbreidt, zelfs naar gebieden waar je het niet verwacht.” Aan het woord is Dick de Jong, ingenieur en directeur van het KCAF. Hij maakt zich grote zorgen, helemaal nu de meldingen niet alleen meer uit de veengebieden komen, waarvan al bekend was dat de bodem er daalt, maar ook uit regio’s waarvan ze het niet verwachtten. De Jong: “We krijgen nu bijvoorbeeld ook meldingen uit de stroomgebieden van de Maas, de IJssel en de Rijn.” 

Reden voor ons om het onderzoek Heel Holland Zakt weer op te pakken. Want: wat zijn de gevolgen van het uitbreiden van verzakkingen naar het oosten en zuiden van ons land? We pakken de bodemdalingskaart van Nederland er nog even bij en dat zijn inderdaad geen voor de hand liggende gebieden. Door de bodemdaling zouden vooral het noorden en westen van ons land in de problemen moeten komen.

Krimpende klei
De Jong heeft wel een verklaring voor de verzakkingen in het zuiden en oosten: ”De bodem daar is rivierklei en dat blijkt nu ook problemen op te leveren. Als het droog is gaat de klei krimpen en na een stortbui gaat het zwellen. Ongelijke zettingen, noemen we dat.” En door die ongelijke zettingen gaan de huizen die op die bodem staan bewegen. 

Hieronder vind je de interactieve kaart van alle gemeenten waaruit het KCAF meldingen krijgt. We willen graag meer weten over de gevolgen van wat er in de bodem gebeurt: Woon jij in het oosten of zuiden van ons land, en kamp je met schade door de verzakkingen? Laat het ons weten!

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Opnames

Dat de gaswinning uit het grote Groningenveld voor schade heeft gezorgd, is inmiddels wel duidelijk. Bij de ruim 200 'kleine' gasvelden die Nederland rijk is, zouden de risico's op schade echter minimaal zijn. Maar lokale bewoners zijn daar niet zo zeker van. We zijn nu aan het filmen: Hoe het zit met de winning in kleine velden? Zijn de zorgen van lokale bewoners gegrond? Kijk 14 december naar onze uitzending (22:25 uur op NPO2).

Deel jouw ervaring 66 andere artikelen in onderzoek
1 weken tot de uitzending maandag 14 december 22:20u, NPO2

255 tips

ontvangen

Wonen en leefomgeving / Heel Holland Zakt

Oproep

Woon jij in het oosten of zuiden van ons land, en kamp je met schade door de verzakkingen? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek