‘U mag niet meer in de winkel van uw dochter komen’

woensdag 17 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Tillemans /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 17 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Mag een sociale dienst uitkeringsgerechtigden verbieden hun kind te bezoeken? Die vraag stellen we ons na een gesprek met Loes Tillemans uit Alphen aan den Rijn. Om een uitkering te kunnen krijgen werd het haar en haar man Peter verboden de winkel van hun dochter te bezoeken. Ze zouden anders de ‘schijn’ wekken daar aan het werk te zijn. En stiekem bijklussen, dat mag niet als je een uitkering hebt.

Een eerdere uitkering van het stel werd teruggevorderd en gestopt om dezelfde reden. Loes geeft toe dat ze toen wel met regelmaat in de speelgoedwinkel van haar dochter was. Loes:

Ik was herstellende van een zware vorm van maagkanker. En mijn jongste dochter was net een klein houten speelgoedwinkeltje begonnen. Ik ging daar vaak naartoe, voor het gezelschap. Volgens mijn huisarts was dat ook goed voor mijn herstel, dan had ik tenminste een dagbesteding. Ik had echt geen idee dat ik dat moest melden bij de sociale dienst.

Maar de sociale dienst kent geen genade: Loes Tillemans heeft op geld waardeerbare arbeid verricht en daarom moet het stel 5279,40 euro terugbetalen. Het is al 3 jaar geleden, maar volgens Loes betaalt ze er nog altijd de prijs voor:

We zijn nu nog aan het terugbetalen. Ik kon mijn huur niet meer betalen, niets. Alles stapelde zich op. Aan het einde van de rit hadden we een schuld van bijna 14.000 euro.

Het stel vraagt een nieuwe uitkering aan. Maar om daarvoor in aanmerking te komen moet er sprake zijn van ‘gewijzigde omstandigheden’. En die omstandigheden worden gevonden: het stel mag niet meer in de winkel van hun dochter komen. Alleen dan komen Loes en Peter opnieuw in aanmerking voor een uitkering.

Eerder was het stel nog toegezegd dat ze hun dochter zouden mogen bezoeken op afgesproken tijdstippen. Maar dat gaat de sociale dienst bij nader inzien niet ver genoeg. De ambtenaren schrijven:

We hebben besloten om deze toezegging in te trekken. De reden hiervoor is, dat uw aanwezigheid in de winkel van uw dochter te allen tijde de schijn op kan wekken, dat er geen sprake meer is van een gewijzigde omstandigheid.

Loes en Peter zeggen nooit meer een stap over de drempel van de winkel gezet te hebben.

Bekijk ons hele dossier over de sociale dienst

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek