‘U krijgt levenslang. U zoekt het maar uit.'

maandag 24 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

15-04-09 - Mevrouw Sikkema /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

maandag 24 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

We ontvangen een mail van bijstandsgerechtigde Richtje Sikkema uit de gemeente Achtkarspelen. Ze moet definitief 38.000 euro terugbetalen omdat ze als bijstandsgerechtigde kittens heeft verkocht via Marktplaats. De Monitor interviewde haar eerder dit jaar over de terugvordering van haar uitkering. Sikkema tekende bezwaar aan bij de gemeente en die kwam deze week met haar definitieve oordeel: Die 38.000 euro blijft staan, want Sikkema heeft geen deugdelijke administratie bijgehouden. Sikkema:

‘Je krijgt gelijk levenslang.’

Zie hier het verhaal dat mevrouw Sikkema ons eerder vertelde:

Administratie

Wie geld verdient als bijstandsgerechtigde moet daarvan de plaatselijke sociale dienst op de hoogte stellen. Zo kan worden vastgesteld of, en zo ja hoeveel, de uitkering gekort moet worden. Dat deed mevrouw Sikkema niet omdat ze er volgens haar geen geld mee verdiende. Sikkema:

‘Ik was meer kwijt aan dierenartskosten en dat soort dingen, dus ik had meer verlies gedraaid dan ik eraan gewonnen had.’

Omdat Sikkema heeft verzuimd de sociale dienst in te lichten, bood de gemeente haar de mogelijkheid om achteraf alsnog haar administratie te overleggen. Zo kon achteraf worden vastgesteld hoe hoog haar bijverdiensten waren geweest en met welk bedrag haar uitkering dus gekort moest worden.

Maar helaas had Sikkema geen deugdelijke administratie van haar handel in kittens, en dat rekent de gemeente haar zwaar aan:

‘Een deugdelijke boekhouding houdt onder meer in dat er een debiteuren- en crediteurenadministratie, voorraadadministratie en in- en verkoopadministratie wordt bijgehouden. Het lijkt er op dat Sikkema in bewijsnood is gekomen, echter dit heeft zij over zichzelf afgeroepen.’

De Monitor kreeg in het verleden meerdere tips van mensen die geen administratie hadden bijgehouden van hun bijverdiensten. Toen bleek al dat je dat duur kan komen te staan.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

542 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek