’U krijgt alleen bijzondere bijstand als u nieuwe schulden maakt’

woensdag 21 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

header foto /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 21 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Lenen om bijzondere bijstand te ontvangen, dat overkwam Amir, een Iraanse vluchteling met verblijfsvergunning. Hij heeft voor de inrichting van zijn huis geld nodig. De gemeente Montferland heeft de kosten hiervoor berekend op 3500 euro. Omdat Amir al in de bijstand zit, heeft hij niet voldoende financiële draagkracht om dit zelf te financieren en daarom doet hij eenmalig beroep op de bijzondere bijstand.

Maar daar leek Amir toch geen aanspraak op te kunnen maken. 'U heeft geen recht op bijzondere bijstand als u een beroep kunt doen op een andere, aan de bijstand voorliggende voorziening', was het antwoord van de gemeente. Toen Amir ging onderzoeken op welke voorliggende voorziening hij dan een beroep moest doen, bleek de enige optie een rentedragende lening tegen een rente van 13,7 procent. Een extreem hoge rente: het maximale percentage voor een rentedragende lening is 14 procent. De raadsman van Amir vertelt ons dat de gemeente zijn cliënt dwingt een rentedragende lening af te sluiten bij de stadsbank als hij in aanmerking wil komen voor bijzondere bijstand.

Raar

Amir krijgt alleen recht op bijzondere bijstand als hij eerst 1693 euro leent tegen een rente van 13,7 procent. ‘Dat is raar,' vertelt Bernard de Leest, advocaat sociaal verzekeringsrecht. ‘Bij een rentedragende lening met een woekerrente van 13,7 procent kun je je afvragen of je dat nog wel een voorliggende voorziening kunt noemen. Zo help je iemand in de bijstand alleen nog maar verder in de schulden.’

Bij een rentedragende lening met een woekerrente van 13,7 procent kun je je afvragen of je dat nog wel een voorliggende voorziening kunt noemen.

Schulden

Pim Fischer, advocaat sociaal recht: ‘Heel veel van mijn klanten gaan hierdoor ook niet meer uit de schulden komen. Maandelijks gaat er pakweg 10% van hun bijstand direct naar de schuldeisers.’ Commerciële banken willen niet lenen en daardoor komen mensen als Amir bij de stadsbank uit met relatief hoge rentes. Lenen tegen een maximale rente om bijstand te ontvangen lijkt in strijd met de opdracht aan de overheid om juist door de bijstand de armoede in Nederland te bestrijden.

Nibud

Dit is een bijzondere situatie, stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Normaal gesproken moet iemand volgens de wet wel een beroep doen op een voorliggende voorziening, voordat diegene in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Maar een rentedragende lening is daarin verre van gewenst. Zo help je die persoon juist weer in de schulden. Er zijn uitzonderingen voor mensen met meer financiële draagkracht waarbij wel een lening wordt afgesloten, maar dan wordt er een veel lagere rente van rond de 5 procent gehanteerd.

Help ons met dit onderzoek

Hoe komt het dat gemeenten mensen in de bijstand stimuleren een lening aan te gaan met een hoge rente van 13,7 procent? Wij gaan verder met dit onderzoek. Herkent u dit verhaal of heeft u iets soortgelijks meegemaakt? Tip ons dan via tip insturen

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek