Tweede Kamer: 'Elke werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving'

vrijdag 23 februari 2018 Leestijd: 2 min.

Tweede Kamer / ANP

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

vrijdag 23 februari 2018 Leestijd: 2 min.

De strijd tegen seksuele intimidatie is één van de prioriteiten van het huidige Kamerbestuur. En dus werd daar gisteren tot laat in de avond over gedebatteerd in de Tweede Kamer. Over één ding waren alle Kamerleden het eens. Elke werkgever moet een veilige werkomgeving creëren voor zijn werknemers én werknemers moeten weten waar ze terecht kunnen als ze geconfronteerd worden met ongewenst gedrag op de werkvloer. 

En om maar meteen het goede voorbeeld te geven komt er eerst een onderzoek in eigen huis. Kamervoorzitter Arib wil dat na de zomer alle Kamermedewerkers de vraag wordt voorgelegd of zij last hebben of last hebben gehad van seksuele intimidatie op de werkvloer. Ook medewerkers op de ministeries zullen worden bevraagd op dit onderwerp. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66): ‘Als overheid heb je een voorbeeldfunctie. Wij moeten daarom zeker stellen dat onze werkvloer veilig is en dat men weet waar ze naartoe kunnen als er misstanden zijn. Ik hoop dat andere bedrijven dit voorbeeld zullen gaan volgen.’

25 tot 40 procent van de werkgevers neemt maatregelen

Bedrijven blijven namelijk behoorlijk achter als het gaat om beleid op het gebied van ongewenste omgangsvormen. Slechts 25 tot 40 procent van de werkgevers neemt daadwerkelijk maatregelen tegen het bestrijden van ongewenst gedrag zoals pesten, (seksuele) intimidatie en discriminatie, zo blijkt uit het jaarverslag van de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En dat terwijl werkgevers volgens de Arbowet verplicht zijn om beleid op dit gebied te hebben. 

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkent tijdens het debat dat er nog veel te winnen valt als het gaat om de aanpak van pesten en (seksuele) intimidatie op de werkvloer. Ze heeft daarom een aantal actieteams geïnstalleerd die twintig bedrijven gaat begeleiden in het maken van beleid om ongewenste omgangvormen tegen te gaan. Ook loopt er een onderzoek naar de vraag hoe de rol en positie van vertrouwenspersonen versterkt kan worden.

Of dit voldoende is, is nog maar de vraag. CDA-Kamerlid Van Toorenburg wil bekijken of seksuele intimidatie strafbaar gesteld kan worden. Zij vindt het vreemd dat dat nog niet geregeld is. Maar ook andere ideeën kwamen aan orde. Zo wil GroenLinks een speciaal meldpunt en wil de SP een uitbreiding van het aantal agenten dat met zedenzaken bezig is.

Oproep

Op de hoogte blijven van dit onderzoek? Als je je hier inschrijft, word je in een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. 

 

Lees meer over

Werk en inkomen Ongewenst gedrag op de werkvloer
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Verkenning

Op dit moment ben ik al jullie tips aan het verzamelen. Weet jij meer over dit onderwerp of heb je een tip voor mij? Ik hoor het graag!

Deel jouw ervaring 15 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 maart 21:30u, NPO2

109 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In de nasleep van de affaire rond Hollywoodproducent Harvey Weinstein gaat er nauwelijks een dag voorbij waarop er geen nieuwe beschuldiging van seksueel machtsmisbruik naar buiten komt. Wat o...
Alles over dit onderzoek