Tv-dokter: 'Ik betaal geen cent. Ik heb niks verkeerd gedaan.'

woensdag 15 juli 2015 Leestijd: 1 min.

Nievaart2 /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

woensdag 15 juli 2015 Leestijd: 1 min.

Nievaart heeft al 23 jaar een huisartsenpraktijk in Nieuwegein en treedt daarnaast op in televisieprogramma’s van de NTR. Hij voerde als eerste in Nederland het avondspreekuur in.

Nievaart viel op in de data-analyse die de zorgverzekeraar gebruikt om het declaratiegedrag van zorgverleners te controleren: hij declareert meer dan gemiddeld en staat in de top 50 van meest declarerende huisartsen. Hij moet mogelijk 55.000 Euro terugbetalen. Nievaart:

"Ik betaal geen cent, ik heb niks verkeerd gedaan. Ik heb alleen mijn patiënten geholpen."

Uiteindelijk zet de verzekeraar het zwaarste controlemiddel in: Nievaart moet inzage geven in 40 patiëntendossiers. Nievaart:

"Hoe de zorgverzekeraars bij de controles te werk gaan? Alsof ze met een kalashnikov door een kippenhok gaan."

We vragen hem of hij zijn patiënten wil laten weten dat hun dossier is ingezien. Hebben zij hier wel toestemming voor gegeven? Wat vinden zij ervan dat hun medische gegevens zijn ingezien? En hoe zit het dan met het medisch beroepsgeheim? Op ons verzoek stuurt hij zijn patiënten een brief met de volgende vragen:

Wist u van deze controle? Wat vindt u er van dat de verzekeraar uw dossier mag inzien zonder dat u daarvan op de hoogte bent? Wat vindt u ervan dat dit mag?

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek