Turks restaurant zou alcohol moeten gaan schenken van woningbouwcorporatie

zaterdag 20 januari 2018 Leestijd: 3 min.

Turkse lekkernijnen / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

zaterdag 20 januari 2018 Leestijd: 3 min.

‘Zij denken dat als ik alcohol schenk in mijn restaurant, het beeld van de omgeving verbetert.’ Dat zegt Özkan Bayram, eigenaar van het Turkse restaurant-café Ilya in Rotterdam. Vorig jaar kreeg hij een brief van de woningbouwcorporatie dat hij drank moest gaan verkopen in zijn restaurant, dat was immers zo afgesproken in het huurcontract. Maar Bayram vindt het wel prima zonder alcohol. Mag een woningbouwcorporatie zich hiermee bemoeien, vragen wij ons af? 

Een artikel over de situatie rond het restaurant in het NRC handelsblad deed vorig jaar veel stof opwaaien. Wilde de gemeente en woningbouwcorporatie nu écht een horecaondernemer verplichten om alcohol te gaan schenken? En is dat om te zorgen dat het minder aantrekkelijk wordt voor moslims die een probleem hebben met alcohol, zoals tussen de regels in verschillende artikelen wordt gesuggereerd? Of ligt het genuanceerder?

Is alcohol beter voor de buurt?

Het restaurant Ilya is gelegen aan het West-Kruiskade in Rotterdam. Een plein dat al jaren gekenmerkt wordt door overlast van hangjongeren. Om het plein en de rest van de buurt te verbeteren is een alliantie gemaakt tussen de buurt, de woningbouwcorporatie Woonstad en de gemeente. Onderdeel van het verbeterplan is een divers aanbod van restaurants, om zo ook een divers publiek aan te trekken. Want als het druk wordt, ‘dan heb je geen hangjongeren,’ zou zei de voorzitter van de Alliantie West-Kruiskade, Richard de Boer, in het NRC vorig jaar.

In het huurcontract van het restaurant met de woningcorporatie Woonstad Rotterdam, dat onderdeel was van de Alliantie, staat dat Bayram alcohol moet schenken. Een woordvoerder van Woonstad legt uit waarom: ‘De Alliantie had een bepaalde visie bij het gebied. Dat moest bruisend worden en aantrekkelijk voor een internationaal publiek. Daar hoorde in de overtuiging van die tijd ook bij dat er een drankje geschonken werd. De horecaondernemers die zich aanmeldden voor het plein waren voornamelijk mensen die geen alcohol schonken. Er zit nu één zaak waar je wel kan drinken. De Alliantie streeft naar een evenredige balans op het plein.’ 

Niet drinken

Het heeft volgens Woonstad niks te maken met het aantrekken of afstoten van bepaalde mensen. Toch voelt de discussie een beetje ongemakkelijk, erkent ook Woonstad: ‘Hoe moet je dat dan zeggen? Als het met cultuur in verband wordt gebracht, wordt het gelijk zwaar beladen. Er moet keuze kunnen zijn voor de klanten. Omdat de restaurants op het plein ook allemaal terrassen hebben, zou nog een niet-alcoholische tent een te groot stempel drukken op het hele plein. En dat is niet in overeenstemming met de visie van de Alliantie op dit deel van de West-Kruiskade.’

In de buurt wonen veel mensen met een immigratieachtergrond, waaronder veel moslims. Vanuit religieus oogpunt drinken zij (in principe) niet. Het per se willen aanbieden van alcohol in horeca roept daarom toch een ongemakkelijke vraag op. Wil men specifiek mensen weren door horeca on aantrekkelijk in te richten voor mensen die een probleem hebben met drank? Wordt met hangjongeren niet één specifieke groep bedoeld?

Leefbaar Rotterdam wil een wet invoeren in de stad om meer grip te krijgen op ondernemers. Wethouder Eerdmans wil ‘meer Nederlandse groenteboeren, en minder halalslagers.’ Volgens Woonstad heeft die discussie geen invloed op deze kwestie: ‘Dat speelde geen rol hier, het ging niet om het tegengaan van een overheersend moslimpubliek.’

Oplossing gevonden 

Voor Bayram is het simpel. Zijn klantenkring drinkt niet en als hij nu wel zou beginnen met alcohol schenken, moet hij helemaal opnieuw beginnen. Ook denkt hij dat de kans op overlastgevende klanten groter wordt als hij drank serveert. Binnen korte tijd na publicatie van de artikelen zijn Bayram en de woningbouwcorporatie met elkaar in gesprek gegaan. Bayram hoeft de komende twee jaar geen drank te serveren, daarna wordt de zaak opnieuw bekeken.

 

Wij vragen ons af hoever gemeenten, woningbouwcorporaties en andere instanties mogen gaan. Als er in de buurt bijna nergens meer een biertje verkocht wordt, mag er dan ingegrepen worden? Of is het juist de ultieme vrijheid dat iedereen zelf mag bepalen wat hij wel of niet verkoopt? Heb jij concrete ervaringen hiermee: deel die met ons!

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

OPROEP:

Heb jij concrete ervaringen met horeca die geen alchohol meer schenken? Kan jij in je buurt nog wel een biertje krijgen? Of werk je bij een woningbouwcorporatie, gemeente of andere instellingen en worstel je met de problemen die in het artikel worden genoemd? Deel je ervaring met ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek