‘Tot bijna een kwart van vertrouwenspersonen teruggefloten bij hulp aan slachtoffers intimidatie’

dinsdag 06 maart 2018 Leestijd: 2 min.

Seksuele intimidatie op het werk / De Monitor

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

dinsdag 06 maart 2018 Leestijd: 2 min.

Uit een enquête van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) en De Monitor blijkt dat ruim 80 procent van de vertrouwenspersonen wil dat hun rechtspositie in de wet wordt verstevigd. ‘Vogelvrij’ noemt Inge te Brake van de LVV de huidige positie van vertrouwenspersonen. De enquête werd gedaan voor ons onderzoek Ongewenst gedrag op de werkvloer.

’80 procent? Ja, dat zegt wel wat,’ reageert Te Brake op de enquête. Zij is zelf ook vertrouwenspersoon en geeft professionals trainingen op het gebied van (seksuele) intimidatie en pesten.

De grote meerderheid van vertrouwenspersonen wil hun positie verstevigen om slachtoffers van (seksuele) intimidatie en pesten beter bij te kunnen staan. En dat lijkt hard nodig, want van de externe vertrouwenspersonen - die van buitenaf worden ingeschakeld - zegt 23 procent wel eens teruggefloten te zijn door een werkgever bij het helpen van een slachtoffer. Te Brake: ‘Ik vind het te schandalig voor woorden! Bijna een kwart. Kijk hoe hoog cijfer dat is. Maar ik sta hier niet van te kijken.’

Van de interne vertrouwenspersonen, in dienst van een organisatie, geeft tien procent van de vertrouwenspersonen aan teruggefloten te zijn door een organisatie. ‘Dat heeft te maken met dat het een organisatie niet past waar die vertrouwenspersoon mee bezig is,’ concludeert Te Brake.

’Als het een werkgever niet aanstaat dan kan je stikken of slikken, dus als je niet uitkijkt sta je zelf op straat.Inge te Brake

‘Ik ken een interne vertrouwenspersoon die haar baan verloor omdat ze een casus stevig wilde aanpakken samen met betrokkenen,’ vervolgt Te Brake. Maar dat werd haar niet in dank afgenomen en na een half jaar kreeg ze ontslag. Het werd niet duidelijk waarom, maar aan ons water voelden we aan dat het kwam omdat ze deze casus boven tafel had gehaald.’

Vogelvrij

De beroepsvereniging van vertrouwenspersonen pleit al langer voor een wettelijke verplichting voor bedrijven om goed opgeleide vertrouwenspersonen aan te stellen. Daar moet ook rechtsbescherming voor de vertrouwenspersoon bij zitten, want volgens de LVV zijn vertrouwenspersonen op dit moment ‘vogelvrij’.

Die betere rechtspositie moet het mogelijk maken om meer druk op het management van organisaties te kunnen zetten om voor slachtoffers op te komen. En zonder angst dat een vertrouwenspersoon zélf zijn baan kwijtraakt.

Eén op de zes werknemers heeft last van pestende of opdringerige collega’s. Dat betekent ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland. En dat is niet zonder gevolgen. Ongewenst gedrag op de werkvloer is namelijk een grote veroorzaker van werkstress, beroepsziekte nummer 1, en zorgt regelmatig voor verzuim.

De uitzending Ongewenst gedrag op de werkvloer is vanavond te zien om 21.25 uur op NPO2.

Op de hoogte blijven van dit onderzoek? Als je je hier  inschrijft, word je in een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. 

Lees meer over

Werk en inkomen Ongewenst gedrag op de werkvloer
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Verkenning

Op dit moment ben ik al jullie tips aan het verzamelen. Weet jij meer over dit onderwerp of heb je een tip voor mij? Ik hoor het graag!

Deel jouw ervaring 15 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 maart 21:30u, NPO2

109 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Ongewenst gedrag op de werkvloer

Oproep

Wij gaan na de uitzending van 6 maart door met ons onderzoek naar Ongewenst gedrag op de werkvloer. Heb jij hier ook ervaring mee en werk je bij de overheid? Deel je ervaring met ons. We zullen vertrouwelijk met je informatie omgaan.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In de nasleep van de affaire rond Hollywoodproducent Harvey Weinstein gaat er nauwelijks een dag voorbij waarop er geen nieuwe beschuldiging van seksueel machtsmisbruik naar buiten komt. Wat o...
Alles over dit onderzoek