Top 3: Zwanger en gegijzeld, zieke brandweermannen en de wanhoop nabij

vrijdag 07 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-08-05 om 17.23.33 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 07 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Tip 1:

Een anonieme oud-medewerker van Justitie meldde zich via Twitter bij ons. Tijdens haar werkzame periode in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (voorheen het Justitieel Medisch Centrum) zag ze jaarlijks 15 tot 20 hoogzwangere vrouwen binnenkomen die voor uitstaande boetes bij het CJIB in de gevangenis werden gegooid en gegijzeld. ‘Het gaat soms om boetes van niet meer dan 400 euro.’

Lees haar hele verhaal in ons dossier 'Gegijzeld door de overheid'. We zijn nog druk bezig met het onderzoek en zoeken een vrouw die hoogzwanger vast is gezet wegens uitstaande boetes bij het CJIB. Tips zijn welkom.

Tip 2:

We komen via Twitter in contact met iemand die ons op een nieuw spoor zet in het dossier over beroepsziekten. Een bezorgde brandweerman vertelt ons over de situatie op zijn werk. ‘Brandweermensen hebben een grotere kans om bepaalde soorten kanker te krijgen dan de rest van de bevolking,’ zo stelt hij.

Ons onderzoek naar beroepsziekten is nu in volle gang. Op 13 september ziet u de resultaten in de uitzending. Tips blijven welkom.

Tip 3:

Karel meldt zich bij ons. Hij is autistisch en is misbruikt in zijn jeugd. Karel zegt dat hij van instelling naar instelling is gestuurd, steeds met het verhaal dat ze hem niet kunnen helpen. Terwijl hij die hulp juist hard nodig heeft. ‘Ik ben bang dat ik iemand iets aandoe,’ vertelt hij.

Volgens Karel hebben de afwijzingen te maken met de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Zowel het Leger des Heils als de politievakbond meldde onlangs steeds vaker ontspoorde mensen op te moeten vangen die niet meer geholpen worden door GGZ-instellingen.

Herkent u zich in dit verhaal? Of maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving? Werkt u zelf met deze patiënten en moet u hen de deur wijzen? Laat het ons weten!

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1292 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek