Toekomstbeeld windmolens in Stadskanaal klopt van geen kant

dinsdag 22 september 2015 Leestijd: 2 min.

update-molens-2 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 22 september 2015 Leestijd: 2 min.

Het omstreden windpark dat moet komen in de Drentse Veenkoloniën krijgt een gezicht. De fotomontage van Stadskanaal met daarachter de enorme reuzen zou een indicatie moeten geven hoe Stadskanaal er in de toekomst uit zal zien. Voor het dossier Inspraak: Burger vs overheid zoeken we uit of dit beeld klopt.

De afbeelding is gemaakt door de actiegroep Tegenwind Veenkoloniën. Volgens Jan Nieboer, woordvoerder van de actiegroep, is dit een realistisch beeld van de toekomstige situatie.

Beoordeling

Wie heeft er gelijk? Wij lieten drie onafhankelijke experts, gespecialiseerd in artist impressions, naar de afbeelding kijken. En zij waren eenduidig in hun oordeel.

Volgens Thijs Hartman is de impressie van het nieuwe windpark uiterst overdreven. "De windmolens zijn zoals ze nu zijn getekend, zo’n 450 meter hoog tot de as." In werkelijkheid zijn de molens zo'n 145 meter tot de as.

Hartman: 'Na het bekijken van de impressie kwam ik er al snel achter dat het beeld zoals weergegeven, niet correct is. In perspectief geldt de regel dat iets een lineaire verkleining heeft, dus met een simpele berekening kon ik dit bevestigen.'

Ook Wouter van Nierop zegt dat de windmolens veel te groot zijn afgebeeld. 'Wil je een echte artist impression dan wordt er rekening gehouden met de dimensies en afstanden, dat is nu niet gedaan en vandaar dat het niet klopt.'

'De windmolens zijn zoals ze nu zijn getekend, zo’n 450 meter hoog tot de as.'

We zoeken verder en komen terecht bij Emiel de Lange van het bureau 3DL. Hij heeft de berekeningen ingevoerd in een 3D modeleringsprogramma en kwam met onderstaande afbeeldingen. De rode molens zijn volgens De Lange de juiste weergave van het windpark zoals dat nu gepland is.

beoordeling_artist_impression.jpg

Ik heb de windmolens 145 meter hoog gemaakt. Het paarse gebouw ‘Stadshart' 36 meter hoog. Als de molens 145 meter hoog worden (hoogte vanaf de grond tot hart van de rotor) dan zijn de molens in de impressie te groot voor dit perspectief. Door de situatietekening kwam ik erachter dat de molens veel verder moeten staan. Volgens Emiel de Lange is dit de realistische weergave van de molens.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek