Tips en tricks voor mensen met een Koopgarant-woning

vrijdag 25 november 2016 Leestijd: 4 min.

Koopgarant-flat in Heemskerk /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 25 november 2016 Leestijd: 4 min.

‘Hopelijk kunt u mij raad geven hoe ik dit aan kan pakken of bij wie ik eventueel terecht kan voor raad en advies,’ schrijft Dirk Simons. Hij heeft een Koopgarant-woning in Eersel en maakt zich zorgen. Onze uitzending over de regeling maakt veel los: de teller van het aantal tipgevers is inmiddels opgelopen naar 200. Net als Simons vragen veel tipgevers met een Koopgarant-woning zich af: wat kunnen we nu het beste doen? Hieronder enkele tips.

Hoe onafhankelijk is de taxateur?

Als je nu in een Koopgarant-woning woont en onze uitzending hebt gezien, maak je je wellicht zorgen over de terugverkoop van je huis: gaat de taxatie straks wel op een eerlijke manier? Wij hebben in ons onderzoek laten zien dat in enkele gevallen de onafhankelijkheid van de taxateur kan worden betwist. Dat wil niet zeggen dat alle taxateurs die voor woningcorporaties werken hun oren laten hangen naar hun opdrachtgever. Een taxateur moet volgens de regels onafhankelijk te werk gaan. Het is wel een goed idee om hier scherp op te blijven als je Koopgarant-woning wordt getaxeerd.

Hoe objectief is zo’n taxatie dan?

Zoals Vereniging Eigen Huis zegt: ‘De taxateur werkt natuurlijk regionaal en daar zijn woningcorporaties hele grote opdrachtgevers, dus daar zitten wel degelijk belangen.’ De taxateur die de Koopgarant-woning taxeert, wordt ingehuurd en betaald door de woningcorporatie. Van de Velde: ‘Het gevolg daarvan is dat je vraagtekens kunt zetten bij de objectiviteit van zo’n waardebepaling. En dan is het systeem toch een beetje dun.’

Wat moet ik doen als ik twijfel aan de betrouwbaarheid van de taxatie?

Ben je het niet eens met de taxatie van je Koopgarant-woning, dan kun je gebruikmaken van de geschillenregeling. Wanneer hier een beroep op wordt gedaan door één van beide partijen – immers ook de woningcorporatie kan ontevreden zijn – benoemen zij gezamenlijk 3 nieuwe taxateurs. De woningcorporatie benoemt er één, de bewoner benoemt er één en samen benoemen zij een derde. Samen stellen zij de taxatiewaarde vast. Let hierbij op dat de taxateur die jij als bewoner uitkiest iemand is die nooit in opdracht heeft gewerkt voor de woningcorporatie.

En waar moet ik met mijn klacht over een taxateur naartoe?

Heb je een specifieke klacht over een taxateur dan kun je die melden bij de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs (NVM) en/of bij het Nederlands Register voor Vastgoedtaxateurs (NRVT).

En wat te doen als ik een klacht heb over de Koopgarant-regeling zelf?

Als je een klacht hebt over de Koopgarant-regeling, dan kun je terecht bij de stichting die Koopgarant heeft bedacht: Stichting Opmaat. De stichting heeft aangegeven dat zij graag meedenken en hulp bieden als er klachten zijn over een specifieke woningcorporatie of over een onderdeel van de Koopgarant-regeling. Stichting Opmaat heeft overigens de regeling een beetje aangepast naar aanleiding van ons onderzoek. Zo moet de informatie aan kopers worden verbeterd door een nieuwe flyer van OpMaat waarin de regeling wordt uitgelegd. En bij terugkopen vanaf 1 januari 2017 moet de bewoner kunnen kiezen uit minimaal 3 taxateurs, waarbij de woningcorporatie bepaalt wie er in de ‘taxateurspool’ zitten. Nu is er geen keuze voor de bewoners.

Kan ik dan alleen maar klagen bij Stichting Opmaat?

Nee. Naast Stichting Opmaat is ook Vereniging Eigen Huis (VEH) goed ingevoerd in de Koopgarant-regeling en op de hoogte van ons onderzoek; zij verzamelt ook meldingen en klachten. De VEH gaf in onze uitzending aan dat zij graag wil dat minister Blok van Wonen de Koopgarant-regeling onderzoekt alsook de zuiverheid van taxaties in zijn algemeenheid. Zij hebben de minister een brief geschreven:

quote.VEH.png

Opmaat steunt dat onderzoek, zo lezen we op de site: ‘OpMaat gaat graag in overleg met de VEH en het ministerie van BZK om te kijken of we de procedures rond de taxaties nog verder kunnen verbeteren.’ Wij volgen of en wanneer minister Blok op de brief reageert, dus houd onze website in de gaten.

Hoe zit het met de korting bij aankoop van mijn woning? Is dat wel een echte korting?

Tot slot hebben wij ook contact gehad met de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat gaat dan niet om de mogelijke beïnvloeding van taxateurs door woningcorporaties, maar om de zogenaamde ‘korting’ die je krijgt op je Koopgarant-woning. Veel van onze tipgevers klagen erover dat zij niet begrepen hebben dat de ‘korting’ geen echte korting is, maar dat dit bedrag aan het einde van de rit wordt verrekend. De ACM is momenteel naar aanleiding van ons onderzoek aan het kijken wat zij vinden van de voorlichting aan kopers van Koopgarant. Is het duidelijk genoeg, zowel in de schriftelijke als in de mondelinge uitleg, dat de korting geen echte korting is? Was dat in jouw geval niet duidelijk, meld het dan bij de ACM.

Hoe weet ik of mijn taxatierapport klopt?

In onze uitzending waren enkele voorbeelden te zien waarbij er een aanwijsbare fout is gemaakt met de taxatierapporten. In Apeldoorn werd door woningcorporatie De Woonmensen in 1 wooncomplex een oud taxatierapport gebruikt (bij 6 mensen) en bij 1 wooncomplex werd er zelfs geen taxatierapport gebruikt. Controleer dus je taxatierapport. Dit speelt vooral bij nieuwbouw-woningen. Een taxatierapport mag volgens de regels van Koopgarant (per 1 oktober 2013) niet ouder zijn dan 6 maanden op het moment dat de koopovereenkomst wordt gesloten. Vóór 1 oktober 2013 waren de regels ruimer: toen mocht een taxatierapport maximaal 1 jaar oud zijn.

Op de site van Stichting Opmaat staat nog een bericht hierover aan woningcorporaties: ‘OpMaat geeft verder het advies aan corporaties en ontwikkelaars die in de periode t/m 2011 nieuwbouw hebben verkocht, hun dossiers na te kijken en zich ervan te vergewissen dat de taxaties in orde zijn. Wij sturen de betreffende corporatie en ontwikkelaars binnenkort hiervoor een checklist toe. OpMaat is beschikbaar voor ondersteuning bij het dossieronderzoek.’

Mocht je ontevreden zijn over hoe de taxatie is gegaan en je wilt daar iets mee doen: bundel je krachten indien mogelijk. Zo sta je sterker tegenover de woningcorporatie. Informeer bij buren of zij dezelfde ervaring hebben als jij. In Apeldoorn hebben Johan en Gonny Koekoek een stichting opgericht waar mensen met een Koopgarant-woning zich bij kunnen aansluiten: Stichting Koopgarantschade De Goede Woning. Ook kun je juridisch advies inwinnen.

Oproep

Ons onderzoek gaat door. We richten ons op de manier waarop mensen voorgelicht zijn door de woningcorporatie over de Koopgarant-regeling. Want was het helemaal duidelijk dat de korting later weer verrekend zou worden? En waarom is het woord korting gebruikt? Inmiddels heeft de stichting achter Koopgarant al aanpassingen aangekondigd. Maar wat zegt dit over eerdere transacties? Heb jij ook een huis met Koopgarant gekocht? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek