Tipgevers krijgen gelijk: 1 miljoen euro teveel betaald voor Koopgarant-woningen

vrijdag 09 juni 2017 Leestijd: 3 min.

1,2 miljoen /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 09 juni 2017 Leestijd: 3 min.

‘We zijn Oudhollands een oor aangenaaid,' zei één van de bewoners eind vorig jaar over de koop van zijn appartement in Apeldoorn. Hij kocht samen met 30 andere eigenaren via de Koopgarant-regeling een appartement van woningcorporatie De Woonmensen. Volgens de bewoners zijn de woningen veel te duur aan hen verkocht. Na berichtgeving hierover van De Monitor startte De Woonmensen een onderzoek. Nu blijkt dat de bewoners gelijk hebben. Ze hebben gezamenlijk naar schatting 1 miljoen euro teveel betaald voor de 31 appartementen.

In ons dossier Koophuis onderzoeken we al driekwart jaar de problemen rond de Koopgarant-regeling. Woningcorporaties verhuren niet alleen woningen, maar verkopen ook huizen aan mensen die een zetje in de rug kunnen gebruiken op de woningmarkt. Dit betekent dat zij kopers een ‘korting’ op de koopprijs geven én een terugkoopgarantie bieden aan de koper. Op het moment dat een bewoner zijn woning wil verkopen, koopt de woningcorporatie verplicht de woning terug tegen de dan geldende marktwaarde. En de korting wordt aan het einde verrekend. De marktwaardes bij aankoop en verkoop worden in eerste instantie vastgesteld door een taxateur die de woningcorporatie aanstelt.

lees ook: Apeldoorns wooncomplex boos op woningcorporatie over Koopgarant zaterdag 19 november

Na onze berichtgeving blijkt dat er bij verkoop geen taxatierapporten zijn opgemaakt van de appartementen, terwijl dit wel verplicht is volgens de regels van Koopgarant. Hoe de oorspronkelijke vraagprijs dan is vastgesteld, is een raadsel. Om de fout alsnog recht te zetten heeft De Woonmensen de appartementen onlangs alsnog laten taxeren, maar dan met een waardebepaling in het verleden. Uit die taxaties blijkt dat de woningen in 2009 en 2010 niet ongeveer tussen de 242.000 en 263.000 euro waard waren, maar rond de 200.000.

Stoom uit de oren

De bewoners hadden zelf ook al geklaagd bij de woningcorporatie, want hun woningen waren enorm in waarde gedaald. Maar hun bezwaren werden van tafel geveegd. 2 jaar lang hield De Woonmensen vol dat de enorme waardedalingen van de appartementen niet door een fout kwamen. Wouter-Jan: ‘Ik heb vorig jaar terug verkocht. Met een behoorlijke schuld. Je wilt verder, je hebt er een zoontje bij. Maar je wordt wel heel boos. Als ik het er weer over heb, kan de stoom weer uit mijn oren komen. Je wordt behandeld als een stuk vuil.’

De Woonmensen komt pas in actie als De Monitor vragen stelt. Maar waarom hebben ze de klachten van de bewoners zelf niet serieus genomen? En wat vinden ze er van dat ze starters op de woningmarkt opgezadeld hebben met enorme schulden? Toen we eind vorig jaar langs gingen bij de woningcorporatie, waren we niet welkom om vragen te stellen. We moesten het doen met een statement van De Woonmensen, die bij lange na niet al onze vragen beantwoordde.

Na bijeenkomsten met bewoners wordt afgesproken dat na de taxaties de bewoners gecompenseerd worden. Hoe dat precies gedaan wordt, is nog niet helemaal duidelijk. Wel dat de eigenaren tussen de 37.000 en 50.000 euro teveel hebben betaald voor hun huis. Alles bij elkaar strijkt De Woonmensen 7 jaar geleden ongeveer 1 miljoen euro op ten koste van de bewoners. Die fout wordt nu hersteld, zo laat De Woonmensen weten. De corporatie wil niet ingaan op bedragen. ‘Omdat de waarde uit de hertaxatie lager is dan de oorspronkelijke verkoopprijs vindt compensatie plaats. Details daarover worden op dit moment nader uitgewerkt,’ aldus een woordvoerder. Of daarbij ook de teveel betaalde hypotheekrente wordt gecompenseerd, is onduidelijk. Dat bedrag kan oplopen tot ruim 15.000 euro in 8 jaar tijd.

Landelijk

Niet alleen in Apeldoorn spelen de problemen met taxaties bij Koopgarant. Het gaat vaker bij taxaties van de startwaarde mis, maar ook bij eindtaxaties ontstaan onverklaarbare verschillen. Uiteindelijk krijgen we 366 tips uit ongeveer 75 verschillende gemeenten. De Woonmensen laat ons weten dat de procedure die zij hebben opgesteld om tot compensatie te komen als voorbeeld dient voor andere corporaties. ‘Momenteel is OpMaat (de bedenker van Koopgarant, red.) in overleg met een aantal landelijke organisaties (zoals de vereniging van woningcorporaties Aedes en Vereniging Eigen Huis) om een landelijke werkwijze voor de Koopgarantproblematiek te ontwikkelen. Over enkele maanden verwacht OpMaat een definitieve werkwijze te hebben.’

We blijven de ontwikkelingen in het Koopgarant-dossier volgen. Zoals de rechtszaken die inmiddels aangespannen zijn door verschillende bewoners. Heb je ook ervaring met Koopgarant, laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek