Tipgevers: Beugels zijn te duur!

vrijdag 20 maart 2015 Leestijd: 1 min.

Beugel 2_0 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

vrijdag 20 maart 2015 Leestijd: 1 min.


Na onze reportages over tandkliniek CDC krijgen we een opmerkelijke tip binnen op de redactie. Dit keer niet over tandartsen, maar over orthodontisten. Een bron binnen de wereld van de mondzorg neemt via de mail contact met ons op. De tipgever constateert een merkwaardig feit.

'Sinds begin 2013 wordt naar mijn idee door veel orthodontisten bij plaatsen van beugels teveel berekend aan materiaal- en techniekkosten. Ik stoor mij aan het gebrek aan transparantie terwijl dit door de vaste tarieven wel wordt gesuggereerd.'

We spreken af met deze tipgever, die anoniem wil blijven. Deze vertelt ons het volgende. De Nederlandse Zorgautoriteit is de marktmeester van de tarieven in de zorg, dus ook de tarieven voor beugels. Een paar jaar geleden vond de NZA dat de prijzen van beugels in Nederland te hoog waren geworden. Het moest goedkoper, dus werden de orthodontisten gekort op hun tarieven. In 2011 en 2013 gingen de tarieven met 16 procent omlaag. In totaal dus een tariefsdaling van 32 procent. Beugels moesten dus bijna een derde goedkoper worden. Maar, zegt onze tipgever, dat is helemaal niet gebeurd. De kosten voor orthodontie zouden zelfs zijn gestegen.

En daar is landelijk gezien heel veel geld mee gemoeid, want in iedere brugklas heeft tegenwoordig een derde van de kinderen een beugel. Ook steeds meer volwassenen gaan aan de slotjes- of de blokbeugel voor een rechter gebit. Dat geld komt vaak uit de aanvullende verzekering, want als je een beugel hebt vanwege esthetische redenen, kan dat niet vanuit de basisverzekering. Als ouder van een kind met een beugel betaal je meestal nog flink bij. Een gemiddelde beugel kost 2500 euro en vaak ligt de maximum vergoeding een stuk lager. Flinke bedragen voor een mond met rechte tanden. Maar, aldus een vader van een beugeldragende tiener die we spreken:

‘Ik kies er toch voor omdat ik graag wil dat het gebit van mijn kind er goed uitziet.’ Is het inderdaad zo dat beugels ondanks de tariefsdaling tóch niet goedkoper zijn geworden?

Heeft u een keuze gekregen tussen een goedkopere en een duurdere variant? Werd de beugel van uw kind in één of twee keer geplaatst? En bent u tevreden over de manier waarop u bent voorgelicht door uw orthodontist?

Ga dan naar het Meldpunt Orthokosten of neem contact op met de redactie van De Monitor!

E: demonitor@kro-ncrv.nl
T: 035-6719794

Lees meer over

Gezondheid en zorg Orthodontie
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Een mond vol rechte tanden is tegenwoordig de norm. Maar wat kost een beugel eigenlijk? Ondanks een flinke tariefkorting voor orthodontisten stijgen de kosten per beugel. Hoe kan dat?
Alles over dit onderzoek