Tipgever: 'ZZP'er draait zélf op voor naheffingen en boetes'

donderdag 17 november 2016 Leestijd: 2 min.

Visitekaartjes van ZZP'ers (FOTO: ANP) /

Machteld Veen

editor

@Machteld Veen

donderdag 17 november 2016 Leestijd: 2 min.

Hoe vergaat het ZZP'ers in Nederland nu er een nieuwe wet is ingevoerd? Die vraag stelden wij eerder deze week. De nieuwe wet moet schijnzelfstandigheid tegengaan en legt meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever. Mocht er toch nog sprake zijn van schijnzelfstandigheid dan kan de opdrachtgever financieel aansprakelijk worden gesteld. Maar zij blijken het risico op boetes weer bij de ZZP’er neer te leggen.

Zelfstandigen die hetzelfde werk doen als mensen die in dienst zijn noemen we schijnzelfstandigen. Ze hebben geen contract, en daarmee geen sociale zekerheid. Zo hebben ze geen baanzekerheid, bouwen geen pensioen op en zijn ze niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat is goedkoper en minder risicovol voor de werkgever.

Verplicht in dienst

De tips over dit onderwerp stromen binnen. Zo melden zich mensen die in dienst moeten gaan bij het bedrijf waarvoor ze eerder als ZZP'er werkten. 'Ik heb altijd heel tevreden gewerkt als zelfstandige en nu word ik gedwongen om in loondienst te komen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?', mailt een tipgever.

ZZP'ers die ineens in loondienst moeten terwijl ze dat zelf niet willen, is dat nou de bedoeling van de nieuwe wet die eerder dit jaar is ingegaan? We vragen het aan arbeidsrechtadvocaat Henk Hoving van Dirkzwager Advocaten. Hij vertelt dat er zoveel onduidelijk is over de nieuwe wet dat zowel ZZP'ers als opdrachtgevers niet goed meer weten wat te doen. 'De nieuwe wet geeft geen duidelijkheid en geen zekerheid.'

Zelfde werk, andere factuur

Een andere ZZP'er beaamt die onzekerheid en zegt dat het een 'totale chaos' is bij haar opdrachtgevers. 'Niemand weet meer wat er wel of niet mag. Ik moet ineens mijn facturen aanpassen zodat er geen uren meer op staan maar gewoon één opdracht en een vastgesteld bedrag. Terwijl het werk hetzelfde is.'

Waarom is het zo onduidelijk? 'De Belastingdienst doet iets anders dan staatssecretaris Wiebes zegt', vertelt Hoving. 'De Belastingdienst is langzaam en doet er veel langer over om overeenkomsten te beoordelen en wijst er veel af. Wiebes zegt dat de nieuwe wet alles eenduidiger zou maken. De praktijk bij de Belastingdienst wijst het tegendeel uit.’

'Alle schade' voor de ZZP'er

Sommige van die opdrachtgevers zijn zo onzeker dat ze zelfstandigen juist alleen nog willen inhuren via 'agenten', tussenpersonen, detacherings- en uitzendbureaus en payroll-constructies. We krijgen een tip binnen over tussenpersonen die goud geld verdienen aan de nieuwe wet. 'Deze bemiddelaars hebben nu een bevoorrechte positie nu duizenden ZZP'ers aan hun deur kloppen. Hierbij kan de beloning onder druk komen te staan', mailt Bryan Lieuw-a-sie. Hoving beaamt deze ontwikkeling. 'Het klopt dat ze de toevlucht zoeken naar bemiddelingsconstructies. Het is alleen nog maar de vraag hoe de Belastingdienst daarover gaat oordelen.'

Staatssecretaris Wiebes heeft aangegeven dat er voorlopig niet gehandhaafd zal worden op de nieuwe wet. Maar volgend jaar mei gaat dat wel gebeuren. Sommige bedrijven lijken zich vast in te dekken voor eventuele naheffingen en boetes. Een tipgever meldt ons dat ze een contract heeft ondertekend waarin ze de verantwoordelijkheid neemt voor alle eventuele boetes en naheffingen van de Belastingdienst. Ook zelfstandig communicatieadviseur Jacqueline Tromp merkt dat opdrachtgevers zich in gaan dekken. 'Ze willen het meeste risico bij de ZZP'er houden. Ik heb contracten ondertekend waar in staat dat 'alle schade' op mij verhaald kan worden. Wat daar allemaal onder valt is onduidelijk'.

Tip ons!


Oproep: Wat is jouw ervaring met de nieuwe wet? Heb jij ervaring met deze boeteclausules in contracten, of met de tussenpersonen? Stuur ons dan een mail of vertel je verhaal via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Werk en inkomen Flexwerk
Verkenning Research Opnames Uitzending

195 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Machteld Veen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Flexwerk neemt steeds vaker de plaats in van de ouderwetse vaste baan. Is dat een goede ontwikkeling? Of ondermijnen we hiermee de rechten van een groeiende groep Nederlanders?
Alles over dit onderzoek