Tipgever: 'Zelfs hoogzwangere vrouwen worden gegijzeld'

donderdag 09 juli 2015 Leestijd: 1 min.

zwanger foto /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 09 juli 2015 Leestijd: 1 min.

Hoogzwangere vrouwen die een verkeersboete niet hebben betaald, worden uiteindelijk gegijzeld: ze worden vastgezet in de gevangenis. Wij spraken met een oud-medewerker van het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ) (voorheen het Justitieel Medisch Centrum) te Scheveningen. Gedurende haar tijd daar heeft ze veel te maken gehad met hoogzwangere vrouwen die werden gegijzeld. Ze spreekt van zo’n vijftien tot twintig gevallen per jaar die onder de Wet-Mulder vallen. Zwangere vrouwen komen vanaf 32 weken in het JCvSZ terecht. Ook bevallingen komen voor:

"De moeders gaan dan naar het Bronovo Ziekenhuis om te bevallen en komen daarna direct weer terug naar het JCvSZ. Met of zonder baby, afhankelijk van de gezondheid van het pasgeboren kind."

Eerder al kwam het JCvSZ te Scheveningen in het nieuws omdat de zorg ondermaats zou zijn. De justitieel medewerkers zouden meer te zeggen hebben dan de behandelend arts, de dossiers van de patiënten zouden niet goed bijgehouden worden en ook zouden patiënten behandeld worden door medewerkers die niet de juiste kennis hebben.

De stress van de plotselinge gijzeling, tezamen met de belabberde zorg in het centrum kan volgens onze bron geen goede combinatie zijn voor de ongeboren kinderen.

Het Ministerie van Justitie laat weten dat het in principe weinig voorkomt dat zwangere vrouwen worden gegijzeld.

“Mocht het in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat een zwangere vrouw gearresteerd is en bij één van de vrouweninrichtingen terechtkomt onderneemt de betreffende inrichting actie. De inrichting neemt contact op met het CJIB om de zaak te schorsen, uit te stellen e.d. zodat de vrouw niet in detentie hoeft te verblijven. Tot op heden heeft het CJIB in voorkomende gevallen hierin meegewerkt.”

Bent u, of kent u iemand die hoogzwanger is gegijzeld of op het punt staat gegijzeld te worden, laat het ons weten!

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek