Tipgever: ‘Woningcorporatie verdient 19.000 euro over mijn rug’

maandag 09 januari 2017 Leestijd: 3 min.

Gerco Vermeer had een Koopgarant-woning /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

maandag 09 januari 2017 Leestijd: 3 min.

Toen onze tipgever Gerco Vermeer zijn Koopgarant-woning in Apeldoorn terug wilde verkopen aan de woningcorporatie, schrok hij enorm. De woning was volgens de taxateur tussen 2010 en 2015 sterk in waarde gedaald: 69.500 euro. Gerco besluit de woning, ondanks het enorme waardeverlies, toch van de hand te doen. Maar wat schetst zijn verbazing? Een paar maanden later verkoopt de woningcorporatie de woning door, voor een veel hoger bedrag: 19.000 euro meer. We spreken Gerco voor ons dossier Koophuis waarin we onderzoek doen naar de Koopgarant-regeling.

Woningcorporaties kunnen woningen verkopen met Koopgarant. Dit betekent dat zij kopers een ‘korting’ op de koopprijs geven én een terugkoopgarantie bieden aan de koper. Die korting wordt later weer verrekend en in feite moet dan de korting terugbetaald worden. De bewoner is verplicht zijn woning te verkopen aan de woningcorporatie. De prijs wordt bepaald via een taxatierapport met daarin de geldende marktwaarde. Die marktwaardes bij aankoop en verkoop worden vastgesteld door een taxateur die de woningcorporatie aanstelt. En daar gaat het nu mis.

Gerco’s Koopgarant-woning wordt in juli 2015 getaxeerd op een bedrag van 186.500 euro, exclusief parkeerplaats. Na terugkoop verkoopt woningcorporatie De Woonmensen het appartement vervolgens door mèt parkeerplaats, die een waarde heeft van 12.000 euro. Dan zou de waarde van het appartement dus uitkomen op: 186.500 + 12.000 = 198.500 euro.

Meedelen in de winst

De populaire woning wordt echter in november 2015 binnen afzienbare tijd verkocht voor 217.500 euro: meerdere geïnteresseerden bieden tegen elkaar op. Dat is 19.000 euro meer dan de taxatiewaarde van een paar maanden eerder. Gerco heeft hierdoor sterk het gevoel dat de taxateur niet de echte marktwaarde heeft vastgesteld en dat hij dus veel te weinig heeft gekregen voor zijn woning. Gerco: ‘Binnen een aantal dagen nadat wij verhuisd zijn, kregen we een telefoontje van De Woonmensen: uw oude woning is verkocht. Okay, dat is snel. Wat hebben jullie er voor gevraagd? Dat was een aanzienlijk hoger bedrag dan de taxatiewaarde en ver boven de vraagprijs (..). Dan is het goed dat je achter de telefoon zit en niet aan de balie staat kan ik je vertellen. Omdat je zo kwaad bent dat ze je zo’n trap na geven om te bellen dat ze ‘m met winst hebben verkocht.’

Gerco: ‘Ik vind dit ronduit belachelijk. Ze hebben eigenlijk onze woning met aanzienlijke winst verkocht. Ik vind dat ik daar recht op heb om daar een gedeelte van terug te krijgen. Of in mee te delen. In juli zou de waarde 198.500 euro zijn en in november hebben ze deze verkocht voor bijna 10% meer! Dat kan toch niet kloppen. Zelfs in Amsterdam stijgen de huizenprijzen niet zo snel. De woningcorporatie verdient zo 19.000 euro over mijn rug.’

Overbieden

De Woonmensen geeft toe dat alle informatie klopt, maar er is niets misgegaan in hun optiek. Rick Evers, woordvoerder van De Woonmensen: ‘De mening van de heer Vermeer dat hij niet de marktwaarde heeft ontvangen voor zijn woning delen wij niet. De woning is op 2 juli 2015 getaxeerd op € 186.500. Bij die taxatie is door de betreffende taxateur de marktwaarde bepaald. (...) Tijdens het verkoopproces hebben zich meerdere belangstellenden tegelijk bij de verkopend makelaar gemeld. Dit heeft geresulteerd in overbieden en in een finaal voorstel van € 217.500.’

De Woonmensen zoekt de verklaring voor de meeropbrengst dus in de verhitte woningmarkt waarbij tegen elkaar opbiedende kopers zorgen voor een hoge verkoopprijs. Volgens Gerco was ook ten tijde van de taxatie in juli 2015 bekend dat het om een gewild appartement ging en had de taxateur die informatie dus mee moeten nemen in het bepalen van de marktwaarde.

Over het voorstel van Gerco om hem te laten meedelen in de winst die De Woonmensen heeft gemaakt op zijn woning zegt Evers: ‘Waar eigenaren met een Koopgarantwoning door een fout van ons benadeeld zijn, gaan we dat rechtzetten. Die oplossing zoeken we, samen met de betrokken personen, binnen de systematiek van Koopgarant. Het genoemde voorbeeld valt daar niet onder.’

De verkopend makelaar van de woning zegt overigens dat de woning in combinatie met de parkeerplaats meer waard werd dan de optelsom van de twee delen. De woning zou dus mèt parkeerplaats meer waard zijn dan 198.500 euro. Daarnaast laat de makelaar weten dat de koper die uiteindelijk 217.500 euro neertelde voor de woning nogal haast had en de koopsom contant kon neerleggen: een unieke situatie dus volgens hem. Overigens waren er wel meerdere bieders, maar niemand bood zoveel als de uiteindelijke koper.

Ons onderzoek gaat door. We willen graag weten of dit vaker gebeurt. Heb jij ook een Koopgarant-woning die na terugkoop door de woningcorporatie voor een veel hoger bedrag is doorverkocht? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek