Tipgever voelt zich gedupeerd door nieuwe werkgever: ‘Daar sta je dan. Pensioen weg en de uitkering in!’

dinsdag 06 november 2018 Leestijd: 3 min.

Teun in gesprek met Huub / De Monitor

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

dinsdag 06 november 2018 Leestijd: 3 min.

‘Ik wil mijn verhaal graag vertellen omdat ik vind dat ik gedupeerd ben door Maas Groep en omdat er nog steeds mensen gedupeerd worden.’ Met deze woorden begint Huub zijn interview. Huub moest vanwege een arbeidsconflict weg bij zijn oud-werkgever Jeugdzorg en ging zelf op zoek naar een re-integratiebedrijf. Hij klopt aan bij Maas groep, gespecialiseerd in re-integratie en outplacement. In eerste instantie gaat het niet om een nieuwe baan, maar schakelt hij hen in omdat hij op zoek was naar een werkplek om te re-integreren. Op dat moment is hij namelijk nog onder behandeling voor PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis, red.), veroorzaakt in zijn werkverleden. In plaats van een re-integratietraject biedt een medewerker van Maas groep hem een nieuwe baan aan als re-integratieadviseur. ‘Die zei: ‘Wij bieden je een opleiding en we nemen je dienstverband over’.’ We spreken Huub voor ons onderzoek ‘Kwetsbare werknemers als verdienmodel?’.

Zak geld

Een lastige beslissing voor Huub, die bij Jeugdzorg een vast contract had en een goed pensioen had opgebouwd. ‘Ik heb heel erg getwijfeld, maar ik zat in een bepaalde situatie (arbeidsconflict, red.) en ik wilde toch weer aan het werk. En het leek een warm bad bij Maas groep en ik dacht: ‘Laat ik die kans grijpen’.’ Huub voert meerdere gesprekken met Maas groep. Het contact verliep heel prettig en hij besluit uiteindelijk de overstap te wagen. Wat ook meespeelt is dat hij vijftig-plus is en de banen niet voor het oprapen liggen. Eén van de directeuren van Maas groep gaat in gesprek met Jeugdzorg over de hoogte van het bedrag om Huub over te nemen. Voor Maas groep is dit een vaker toegepaste constructie. Zij nemen regelmatig boventallige werknemers over van de (semi-)overheid, zoals Jeugdzorg en die betaalt een bedrag aan Maas groep voor de overname. Het gaat om flinke bedragen van om en nabij een jaarsalaris. Met dat geld wordt een interne opleiding bij Maas groep bekostigd en zijn salaris kan daaruit worden betaald.

‘Jeugdzorg moest mij sowieso een jaar doorbetalen (in verband met zijn re-integratie, red.). Dus om Jeugdzorg te ontlasten, bood Maas groep aan om mij over te nemen voor minimaal een jaar. Bij goed functioneren zou ik een vast contract krijgen.’ Hoe hoog het overnamebedrag is, weet Huub niet. ‘Ik heb het wel gevraagd, maar dat mocht ik niet weten. Maar Jeugdzorg was van mij af en Maas groep had een zak geld. Een goede manier om geld binnen te halen.  Als je iemand binnenhaalt en je geeft hem een opleiding, het salaris is al betaald en er worden ook nog werkzaamheden verricht , dan is dat laatste allemaal extra.’

lees ook: Oudere ambtenaren voor flinke bedragen overgenomen door commercieel bedrijf dinsdag 06 november

Laptop, telefoon en sleutels

Nadat Huub twee maanden de interne opleiding heeft gevolgd, had Maas groep dringend iemand nodig op een andere vestiging. Hij kan hierdoor de driemaandelijkse opleiding niet afmaken, maar krijgt de toezegging dat hij extra door de directie wordt begeleid. Maar volgens Huub komt daar niet zoveel van terecht. ‘Ik kreeg een adres van de vestiging waar ik naartoe moest en een laptop, telefoon en sleutels. ‘Dit is de caseload (12 cliënten, red.) en ga het maar doen’. Ik ben er naar toe gegaan en heb eerst een half uur op kantoor gezeten en dacht wat nu? Ik wist niet waar ik moest beginnen. Dat is natuurlijk niet oké. Ook niet voor de klanten. Zit er een onervaren iemand voor ze en daarbij was ik al de derde of vierde adviseur.’

Uiteindelijk moet Huub vertrekken, maar niet omdat hij niet functioneert. Maas groep geeft aan dat er geen geld is om hem na dat jaar te betalen. ‘Ik heb al voordat de opleiding was afgerond een filiaal draaiende gehouden en daarna weer één. Als je niet goed genoeg bent, dan ga je niet vragen of iemand binnen een jaar twee filialen gaat draaien. Ik heb alleen maar positieve beoordelingsgesprekken gekregen en mijn competentielijst is ook goed.’ 

‘Pensioen weg en de uitkering in’

Huub vindt dat er misbruik van hem is gemaakt. ‘Ik heb PTSS  als beroepsziekte. Eigenlijk was ik nog niet zover. Ik was nog in behandeling, maar ik wilde heel graag werken en er werd me echt een grote worst voor gehouden: toekomstperspectief en een opleiding. Je zit op een bepaalde leeftijd, maar je moet nog wel een tijd mee. Toen er druk op me werd uitgeoefend, ben ik overstag gegaan. En na een jaar kon ik gewoon vertrekken. Daar sta je dan. Pensioen weg en de uitkering in!’ Huub is niet de enige. Hij zag ook andere werknemers met een jaarcontract vertrekken. ‘Daarom wilde ik dit verhaal vertellen. Er waren heel veel collega’s in een kwetsbare situatie die op die manier zijn behandeld. Mensen met een burn-out of PTSS, die met mooie verhalen worden binnengehaald en vervolgens na een jaar weer mogen vertrekken.’

Wij hebben de directie van Maas groep om een reactie gevraagd. Die herkent zich niet in het beeld dat Huub en andere ex-werknemers schetsen.

lees ook: Maas groep: ‘Het door u geschetste algemene beeld herkennen wij niet’ zaterdag 20 oktober

Huub wil vanwege zijn privacy alleen met zijn voornaam worden genoemd.

Meer zien van het interview van Huub? En wil je zien wat de reactie is van Maas groep? Kijk vanavond naar De Monitor, NPO2 om 21.25 uur.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

 

 

Lees meer over

Werk en inkomen Kwetsbare werknemers als verdienmodel?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Verkenning

Deel jouw ervaring 14 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 november 21:25u, NPO2

94 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Oproep

Herken je de situatie van Huub? Heb je andere ervaringen? Of werk je bij een andere werkgever en wil je je ervaringen delen? Meld je bij ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wij onderzoeken of overname van het dienstverband van werknemers kan worden misbruikt om er als bedrijf of organisatie financieel beter van te worden.
Alles over dit onderzoek