Tipgever: 'UWV gebruikt al jarenlang schijnconstructies'

maandag 21 november 2016 Leestijd: 1 min.

Factuur (foto: ANP) /

Machteld Veen

editor

@Machteld Veen

maandag 21 november 2016 Leestijd: 1 min.

Grote opluchting in ZZP-land vorige week. Staatssecretaris Wiebes heeft de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) voorlopig in de ijskast gezet. Dat is natuurlijk fijn voor de zelfstandig ondernemers die werden gehinderd om hun werk te doen. Maar wat betekent het voor al die mensen in schijnconstructies? Of voor hen die jaar in jaar uit kleine contractjes krijgen en geen vaste aanstelling?

Er zijn voorbeelden van mensen die op vrijdag ontslagen worden en op maandag terug mogen komen als ZZP'er. En het is bekend dat werkgevers zich in bochten wringen om hun personeel met tijdelijke contracten vooral maar geen vast contract aan te bieden. Voor deze groepen waren de nieuwe regels bedoeld: om te zorgen dat zij dezelfde rechten krijgen als 'gewone' werknemers.

'Tijdelijke inhuur bij UWV'

Op onze vraag om tips over schijnconstructies komt een mail binnen van een tipgeefster. Ze is arbeidsdeskundige en heeft een tijdje bij het UWV gewerkt. 'Bij het UWV worden mensen lange tijd achter elkaar ingehuurd met opeenvolgende ZZP-opdrachten. Als ze aan hun maximale aantal zitten, moeten ze er een paar maanden uit en dan mogen ze weer terugkomen', vertelt ze.

Volgens haar worden arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen dus -al zeker de laatste tien jaar- via allerlei constructies ingehuurd bij het UWV. 'En dan gaat het niet om een paar, maar om flinke aantallen', aldus de tipgeefster. Klopt het wat onze tipgeefster stelt? We zullen het UWV vragen om een reactie, waarover later meer op onze site.

Terug als ZZP'er na exitpremie

Het zijn precies dit soort praktijken waar het kabinet een einde aan wil maken met nieuwe wetgeving. Des te opmerkelijker als overheidsinstanties dan zélf ook zulke constructies gebruiken om mensen te laten werken zonder ze uiteindelijk vaste contracten te geven.

Tot onze verbazing blijkt het zelfs bij de Belastingdienst zelf te gebeuren, zo lezen we in de berichtgeving rondom de omstreden vertrekregeling bij de fiscus. Zelfs na een exitpremie te hebben geïnd, mogen vertrekkers bij de dienst weer als ZZP'er worden ingehuurd. Maar, zo zegt staatssecretaris Wiebes, 'het is beleid om het niet te doen'.

Wij willen verder onderzoek doen naar deze zaak. Ben jij in dienst bij de Rijksoverheid, lagere overheden of een aan de overheid gelieerde organisatie en herken je dit verhaal? Of ken je een andere schijnconstructie? Tip ons via de mail of vertel je verhaal via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Werk en inkomen Flexwerk
Verkenning Research Opnames Uitzending

195 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Machteld Veen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Flexwerk neemt steeds vaker de plaats in van de ouderwetse vaste baan. Is dat een goede ontwikkeling? Of ondermijnen we hiermee de rechten van een groeiende groep Nederlanders?
Alles over dit onderzoek