Tipgever Pieter: 'Papier prikken helpt mij echt niet aan een betaalde baan'

woensdag 26 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

papier prikken /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

woensdag 26 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

We ontvangen een nieuwe tip over het leveren van een tegenprestatie door mensen in de bijstand. De 60-jarige Pieter Wondergem runt jarenlang een wervings- en selectiebedrijf. In april dit jaar moet hij in Rotterdam aankloppen bij de Sociale Dienst. Bij het intakegesprek hoort hij wat er voor zijn bijstand wordt terugverlangd: de hoogopgeleide Pieter gaat 8 uur in de week papier prikken in Rotterdam. Als hij niet komt opdagen, wordt hij gekort op zijn bijstand. Pieter doet wat van hem wordt gevraagd en is nu een paar maanden aan het prikken.

Pieter heeft er geen probleem mee dat hij iets terug moet doen voor zijn bijstand, maar hij vraagt zich af: helpt dit werk mij als 60-jarige aan een nieuwe baan? Of hebben ze er bij de gemeente een goedkope kracht bij? En hoeveel verdient het bedrijf aan het papier prikken van Pieter?

Een bijstandsgerechtigde uit Stadskanaal vertelde ons eerder dat hij binnenkort 32 uur per week gaat werken voor een commercieel bedrijf in ruil voor bijstand. Zijn vrouw werkt, maar om met het gezamenlijk inkomen op bijstandsniveau te komen krijgt de man een klein aanvullend bedrag van de gemeente van 46 euro. De man voelt zich weggezet: Hij heeft het gevoel dat van hem net zoveel wordt verwacht als bij een reguliere baan, maar de beloning is er niet naar.

Sinds de invoering van de Participatiewet begin dit jaar mag de gemeente iets terugverlangen voor bijstand. Dat werk moet 'additioneel' zijn en niet leiden tot verdringing van betaalde banen. Het idee achter deze 'tegenprestatie'? Bijstandsgerechtigden zouden zo arbeidsritme houden en makkelijker aan nieuw werk komen. Bovendien zou het mensen remmen om bijstand aan te vragen. Is dat ook echt zo?

We gaan ons verdiepen in het idee van de tegenprestatie, en zo ontstaat een nieuw hoofdstuk in ons dossier Sociale Dienst.

Zit u in de bijstand en moet u een tegenprestatie leveren? En weet uw welke kosten er gemoeid zijn met uw traject? We zijn benieuwd naar uw ervaringen. U kunt contact opnemen met de redactie via 035-6719779 of mailen naar redactie@demonitor.nl.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek