Tipgever overlast vliegtuigen: ‘Vergeet het geluid, ga luchtmonsters verzamelen’

donderdag 21 december 2017 Leestijd: 2 min.

AMSTERDAM - Een vliegtuig landt op Schiphol. / ANP

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 21 december 2017 Leestijd: 2 min.

Tientallen tipgevers reageren op de oproep in het nieuwe onderzoek Overlast vliegtuigen. De meningen over de hinder die wordt ervaren lopen nogal uiteen. Zo hebben sommigen nergens last van en zitten anderen ‘s nacht rechtop in bed als er weer een vliegtuig laag over hun huis vliegt. Een greep uit de eerste reacties.

Verschillende tipgevers laten weten dat de geluidsoverlast de afgelopen jaren flink is toegenomen. Bianca schrijft bijvoorbeeld dat ze al haar hele leven bij Schiphol woont en het geluid nooit als probleem heeft ervaren. Tot een paar jaar geleden. ‘In de zomer wordt de route veranderd en komen ze links over mijn huis. En dat elke twee minuten, dat vind ik toch wel hinderlijk worden.’

Onleefbaar

Een inwoner van Uithoorn mailt dat het daar in de zomerperiode met ramen en deuren open onleefbaar aan het worden is. Een bewoner van diezelfde gemeente vult aan dat de vliegtuigen zo laag overkomen dat alles trilt. Ze pleit dan ook voor het volgende:

‘Niet nog meer vliegtuigen! Je kan elkaar nu al soms niet verstaan. Met de deur dicht.’

Nooit last

Toch blijkt niet iedereen die onder de rook van een luchthaven woont overlast te ervaren. Zo laat Susan op Facebook weten dat ze juist het constante geklaag over Schiphol een beetje zat is. ‘Geboren in Zwanenburg, opgegroeid in Hoofddorp en nu wonende in Zwaanshoek. Ik heb werkelijk nooit last gehad van Schiphol, al die 36 jaar niet.’

Ook Mirjam laat een reactie achter op Facebook en vindt dat je niet moet klagen als je een huis koopt in de buurt van Schiphol.

‘Wij hadden een woning in Amstelveen en hadden veel vliegverkeer, maar klagen…nee, daar hadden we zelf voor gekozen.’ 

Zorgen om fijnstof

Veel tipgevers die wel overlast ervaren zijn het hier echter niet mee eens. Zij vinden deze reacties nogal kort door de bocht. De uitbreiding van het luchtverkeer heeft volgens hen namelijk ook andere gevolgen, zoals het dichtslibben van de wegen in de regio en een verslechterde luchtkwaliteit.

Opvallend veel mensen lijken zich zorgen te maken over de uitstoot van fijnstof. ‘Vergeet het geluid, ga luchtmonsters nemen,’ zo luidt de oproep van Sophia aan ons. Een andere tipgever noemt fijnstof zelfs een ‘sluipmoordenaar’ en vindt dat het een onderbelicht onderwerp is binnen de politiek en media. Een inwoner uit Aalsmeer laat weten dat ze dagelijks de gevolgen in haar achtertuin aantreft: 

‘Mijn witte tuintafel moet ik elke dag boenen.’

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Overlast vliegtuigen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Overlast vliegtuigen

Opnames

Deel jouw ervaring 24 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 29 mei 21:25u, NPO2

250 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

8

Wonen en leefomgeving / Overlast vliegtuigen

Heb jij meer informatie over vliegverkeer en fijnstof?

Voor onze volgende stap in het onderzoek willen we graag meer te weten komen over de uitstoot en mogelijke gevaren van fijnstof. Ben je deskundige op dit gebied? Of ervaar je als omwonende de overlast van fijnstof? Is er – zoals sommige tipgevers beweren – te weinig aandacht voor? Laat het ons weten, we komen graag met je in contact!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Schiphol is de afgelopen jaren sterk gegroeid en die trend zal zich in de komende jaren naar verwachting doorzetten. Maar sommige omwonenden ervaren (geluids)hinder  en maken zich grote zorgen...
Alles over dit onderzoek