Tipgever over Koopgarant: ‘Dit zijn maffiapraktijken’

maandag 21 november 2016 Leestijd: 3 min.

Foto graphic_0 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 21 november 2016 Leestijd: 3 min.

Onze uitzending over Koopgarant maakt veel los. De teller van het aantal tipgevers loopt op naar 148. Soms uit dezelfde gemeenten als eerdere tipgevers, maar ook mails uit 20 nieuwe gemeenten. Van Groningen tot Zierikzee en van IJmuiden tot Veenendaal worden de problemen met het kopen met een zogenaamde korting van de woningcorporatie herkend.

In ons dossier Koophuis richten we ons al een tijdje op Koopgarant. Het begon allemaal met tipgever Guido uit Apeldoorn, die veel meer verlies leed op zijn huis dan dat de appartementenmarkt in dezelfde periode was gedaald. ‘Ik voel me opgelicht’, zei hij in onze eerste uitzending.

Zijn verhaal zorgde dus voor 147 nieuwe tips van mensen die zich gedupeerd voelen door de woningcorporatie. Bovendien spraken we 6 taxateurs die het verhaal bevestigen. En hoewel de olievlek zich steeds verder over Nederland uitbreidt, komen nergens meer tips vandaan (32) dan uit Apeldoorn.

Koophuis_Kaart_Inkomende tips_3.jpg

In onze uitzending zaten meerdere voorbeelden van de Apeldoornse woningcorporaties De Woonmensen. Waaronder het verhaal van Aukelien. Zij en haar buren hebben regelmatig geklaagd bij de corporatie, maar daar is nooit wat mee gedaan. ‘Totdat jullie je ermee gingen bemoeien,’ aldus Aukelien. Hoewel ze via de mail toegegeven hebben dat er fouten zijn gemaakt, willen ze niet op camera reageren. Als we voor onze uitzending toch met camera een bezoek brengen aan De Woonmensen weigert de woordvoerder in te gaan op onze vragen.

De reactie van de woningcorporatie leidt tot veel verbaasde reacties op Twitter. Ook Hans Esmeijer, voormalig waarnemend burgemeester van Apeldoorn, reageert op de uitzending. ‘Heel onhandige reactie van directeur #Woonmensen in Apeldoorn. Krijgt een staartje…,’ zo twittert hij.

In onze mailbox weinig over de reactie van De Woonmensen. Wel veel mensen die boos zijn over wat hun met Koopgarant is overkomen. Nico kocht met ‘korting’ een huis in Leeuwarden: ‘Laten we eerlijk zijn dit zijn maffiapraktijken.......’

Een stadsgenoot mailt dat hij ook het idee had dat er veel te laag getaxeerd was. Totaal niet in lijn met de waardes van andere vergelijkbare appartementen in de buurt. Toen hij daar met hulp van een bevriende makelaar bezwaar tegen maakte, kwam er ineens beweging in de zaak. ‘Plots een week erna kreeg ik een mail waarin stond dat ze de taxatie nog eens bekeken hadden en opeens was de taxatie 10.000 euro hoger,’ aldus Sietze.

Rechtszaak

Veel mensen willen in actie komen. In Houten is een advocatenkantoor al bezig met het voorbereiden van een bodemprocedure. Verschillende tipgevers willen ook juridische stappen ondernemen. ‘Ik zou het liefst een rechtszaak aanspannen hierover, zeker nu ik zie hoeveel ongerechtigheid hierin voorkomt,’ aldus een tipgever.

De familie Koekoek uit Apeldoorn heeft al een stichting opgericht om de handen ineen te slaan. Boy Boomsma wil ook samen ten strijde trekken: ‘Wij willen een (rechts)zaak aanspannen om de misstanden aan te kaarten. Wellicht willen jullie helpen en kunnen we gezamenlijk jurisprudentie creëren voor andere Koopgarant-mensen.’

Warm

Waar de meeste tipgevers al nattigheid voelden, zijn er ook mensen die pas door het zien van onze berichtgeving de keerzijde van Koopgarant leerden kennen. ‘Via Facebook ben ik op een van jullie YouTube-filmpjes gestuit met als onderwerp Koopgarant. Na wat rond te hebben gekeken begon ik het wel even warm te krijgen, aangezien ik ook eigenaar ben van een Koopgarant-appartement,’ schrijft Son uit Breda.

Naast klachten over lage taxaties, krijgen we wederom mails binnen van mensen die niet wisten dat de korting bij Koopgarant in feite geen korting is. Bij terugverkoop aan de woningcorporatie wordt de korting verrekend, zo schreven we al eerder. Martin Staak uit Pijnacker had graag eerder de juiste informatie gehad van de woningcorporatie. ‘Als ik van te voren correct door hen was geïnformeerd, dan hadden wij logischerwijs nooit tot aankoop overgegaan van het huis wat wij op ‘t oog hadden.’

Vervolg

Ons onderzoek gaat door. We richten ons op de manier waarop mensen voorgelicht zijn door de woningcorporatie over de Koopgarant-regeling. Want was het helemaal duidelijk dat de korting later weer verrekend zou worden? En waarom is het woord korting gebruikt? Inmiddels heeft de stichting achter Koopgarant al aanpassingen aangekondigd. Maar wat zegt dit over eerdere transacties?

Heb jij ook een huis met Koopgarant gekocht? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek