Tipgever: 'Onvrede over tegenprestatie bij PostNL in Delft'

woensdag 09 september 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-09-09 om 20.42.54 /

Dirk Bayens

editor

@Dirk Bayens

woensdag 09 september 2015 Leestijd: 1 min.

We krijgen een nieuwe tip over een tegenprestatie in de bijstand. In Delft moeten uitkeringsgerechtigden 3 maanden zonder salaris werken bij PostNL. Ze moeten post sorteren in de avonduren. Als een bijstandsgerechtigde weigert volgt een strafkorting op de uitkering. De tegenprestatie wordt georganiseerd door Werkbedrijf Werkse! in Delft en moet de kans op betaald werk vergroten.

De tipgever meldt ons dat het sorteren van post hem niet gaat helpen om een nieuwe baan te vinden. De man wil anoniem blijven uit angst voor korting op zijn uitkering. Wij ontmoeten hem thuis voor ons dossier Sociale Dienst.

Overeenkomst getekend

Onder de tientallen uitkeringsgerechtigden die bij PostNL verplicht moeten werken voor hun bijstand bestaat grote onvrede, meldt de tipgever. Tijdens het intakegesprek bij Werkse! moeten deelnemers een overeenkomst tekenen waarmee zij aan allerlei regels en functie-eisen gebonden worden. Social media mogen alleen gebruikt worden ‘met het oog voor het bedrijfsbelang’, zo luidt één van de bepalingen. ‘Het is een strafkamp bij PostNL,’ zegt de anonieme tipgever. We gaan verder uitzoeken hoe dit zit. Klopt het inderdaad dat de regels rondom deze tegenprestatie zo streng zijn?

Wie weet meer over deze tegenprestatie in Delft? Tip de redactie van De Monitor! Of mail direct naar Dirk Bayens; dirk.bayens@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Dirk Bayens

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek