Tipgever na uitzending: 'Ook in deze gemeente worden vele plooien gladgestreken ten gunste van ondernemers'

maandag 01 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Een willekeurig bestemmingsplan. /

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

maandag 01 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Burgers die overlast ervaren door illegale bouw of bedrijvigheid kunnen dit melden bij de gemeente, maar die moet een afweging maken: gaan we handhaven of gaan we de overtreding alsnog legaliseren? Een onbegrijpelijk systeem dat brutale burgers en bedrijven bevoordeelt, oordeelde de Nationale Ombudsman al in onze eerste uitzending in het dossier Lokaal Bestuur. Maar wat als een bedrijf illegaal uitbreidt ten koste van je leefomgeving of gezondheid? Zet de gemeente dan nog steeds in op het behoud van een bedrijf dat in overtreding is?

Met die vragen begonnen we onze research voor de tweede uitzending. Zo’n 40 dossiers ploegden we door, waarbij jullie ons vooral tipten over kwesties die in het buitengebied spelen. Onder jullie waren niet alleen bezorgde burgers, maar ook raadsleden, statenleden en provinciale toezichthouders. De belangrijkste boodschap? Dat regels in de praktijk nauwelijks regels zijn. Of in de woorden van Ton van de Wiel, die gisteravond in onze uitzending zat over een kwestie in de gemeente Leudal: ‘Bestemmingsplannen zijn net elastiek hier in Leudal. Bouw je als kleine man iets zonder vergunning, dan moet je het afbreken. Maar ben je agrariër dan kun je gewoon je gang gaan, omdat je weet dat de gemeente het toch wel gaat legaliseren.’

Een opmerking die op Twitter ook veel bijval kreeg:

Maar wat als een bedrijf illegaal uitbreidt ten koste van je leefomgeving of gezondheid? Zet de gemeente dan nog steeds in op het behoud van een bedrijf dat in overtreding is? Dat lijkt wel aan de orde in de gemeente Hardenberg, zo lieten we gisteren in onze uitzending zien. Daar opereert een milieuhinderlijk bedrijf al bijna vijf jaar zónder vergunningen, terwijl de wethouder daarvan op de hoogte is. En ondanks de vele overtredingen die daar in het verleden zijn geconstateerd, gaan de activiteiten onverminderd door. De wethouder is namelijk voornemens via een bestemmingsplanwijziging het bedrijf alsnog te legaliseren. En dat is tegen het zere been van de omwonenden die zich zorgen maken over de gevaarlijke stoffen die mogelijk in de lucht komen door dit bedrijf.

En ook vandaag kregen we weer nieuwe tips binnen van jullie om in te duiken. Zo schrijft een van jullie ons dat op enkele meters van zijn groetentuin een illegale chemische installatie is geplaatst die men achteraf probeert te vergunnen. Een ander schrijft ons dat door 'gesjoemel, incompetentie en onwil' van de gemeente zij geconfronteerd worden met een steeds weer uitbreidend industrieel bedrijf op 50 meter afstand van hun huis. 'Het is voor ons als burger onmogelijk om onze woonomgeving te beschermen. De gemeente zoekt steeds de rek in de regels om de ondernemer ter wille te zijn. En, als wij overtuigende argumenten hebben dan passen zij gewoon de spelregels weer aan zodat we weer opnieuw moeten beginnen,' aldus de tipgever per e-mail.

'Het is voor ons als burger onmogelijk om onze woonomgeving te beschermen.'

Tipgever naar aanleiding van onze uitzending

Maar misschien kunnen jullie ons ook nog ergens anders mee helpen. Wij hebben namelijk behoefte aan een landelijk beeld over hoe gemeente omgaan met handhavingsverzoeken van burgers. Door jullie tips krijgen wij namelijk de indruk dat niet zelden bestemmingsplannen worden gewijzigd om overtredingen achteraf te legaliseren. En dat terwijl een gemeente ook kan kiezen om te handhaven. Ben jij onderzoeker of ambtenaar bij een gemeente, en kan je ons meer vertellen over hoe gemeenten hiermee omgaan? Vertel het ons! Je kan ons bereiken via tip insturen.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

540 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek