Tipgever: 'Met verbazing heb ik gekeken naar de hoeveelheid voedsel die we weggooien'

maandag 22 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Teun van de Keuken met 50 kilo eten /

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

maandag 22 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Het is opvallend hoe verrast onze kijkers zijn over de uitzending gisteren over voedselverspilling. ‘Met verbazing heb ik gekeken naar hoeveel er wordt weggegooid,’ mailt een tipgever ons ‘Echt een eyeopener,’ schrijft een ander. We lieten zien dat we gemiddeld per jaar per persoon 50 kilo aan voedsel weggooien in de afvalbak. In heel Nederland verspillen we een hoeveelheid eten vergelijkbaar met een rij aan vrachtwagens met voedsel van hier naar Spanje en weer terug.

Zuinig

Wat ons opvalt in het dossier voedselverspilling is dat we vooral veel reacties krijgen van mensen die zeggen juist heel zuinig te zijn. Zoals één van onze kijkers ons mailt:

'Ik gooi nooit iets weg. Kwestie van vaak boodschappen doen, precies weten hoeveel je eet, ogen en neus gebruiken'

En ook veel tweets hierover:

Opvallend veel keurige reacties dus terwijl de feiten het tegendeel bewijzen. Uit de cijfers blijkt namelijk dat de consument verantwoordelijk is voor 40% van al het eten dat wordt weggegooid in ons land. We vermoeden dat het lastig en ook confronterend is om naar het eigen verspillingsgedrag te kijken.

Supermarkten

Sommige mensen vragen zich af of supermarkten met het plaatsen van houdbaarheidsdata expres de verspilling in de hand werken. Want meer weggooien als gevolg van die data betekent ook meer verkoop van producten en hogere omzetcijfers. ‘Als we met zijn allen minder voedsel gaan verspillen, is dat een strop voor supermarkten en voedselproducenten. Die gaan minder omzet draaien met als resultaat minder economische activiteit: minder geld, minder banen,’ mailt een tipgever.

Wij vroegen aan expert Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens aan de Wageningen UR, of dit zo is. Volgens hem is hier geen sprake van. ‘Dat hebben we onderzocht en is niet zo. De lengte van de houdbaarheidsdatum is bepaald door het gemiddelde dat een product nog goed is. Bijvoorbeeld: ik heb een koelkast die op 0 graden staat maar anderen hebben hun koelkast op 5 graden ingesteld. Op de meeste houdbaarheidsdata zit een marge, dat een product dus ook nog goed blijft onder de slechtste omstandigheden. Supermarkten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten dus het is logisch dat ze die bewaken met een houdbaarheidsdatum.’

Oplossingen

Er zijn veel mensen die goede oplossingen aandragen:

En ook veel kijkers vragen zich of het voedsel niet gewoon naar de voedselbank kan, immers dan wordt het niet verspild. Een oplettende twitterraar geeft het antwoord al:

Supermarkten blijven aansprakelijk ook voor de producten over de datum. Als ze voedsel weggeven aan voedselbanken en er toch mensen ziek van worden ligt de verantwoordelijkheid bij de supermarkt. Daarom zijn winkels terughoudend met het weggeven van restvoedsel aan instanties, ook al hebben die er de beste bedoelingen mee.

Uitzending

We gaan door met ons onderzoek. In de uitzending van komende zondag onderzoeken we waar het overgebleven voedsel blijft. Onze reststromen eten verdwijnen op grote schaal in de biovergister, voor groene energie, in plaats dat het behouden blijft voor menselijke consumptie. Is dit acceptabel? Heb je tips of wil je reageren? Mail ons op: tip insturen

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek