Natuur en milieu / Geluidsoverlast

Tipgever Martijn: ‘Je gaat aan je eigen zintuigen twijfelen’

dinsdag 05 september Leestijd: 1 min.

Martijn heeft last van een bromtoon_1 /

Auke Schouwstra

editor

dinsdag 05 september Leestijd: 1 min.

Op onze oproep naar ervaringen met laagfrequent geluid krijgen we een mail van Martijn. Hij is net verhuisd, en heeft sindsdien last van bromtonen. Slapeloze nachten heeft hij ervan.

‘Ik heb een huis gekocht waar ik vaak niet in kan slapen,' zegt Martijn. 'Zeker als ik een paar nachten achter elkaar last heb, hakt dat erin.' Hij hoort continu een laag, brommend geluid, dat vooral opvalt als er geen afleidende geluiden zijn. 'Ik begin eraan te wennen, maar je gaat wel aan je eigen zintuigen twijfelen. Dat maakt je onzeker.'

 

Geen oplossing

Hij belde naar de gemeente, en die kwam metingen verrichten. De uitslag was dat het geluid dat ze met hun apparatuur konden meten, binnen de normen viel. Omdat Martijn inmiddels weet dat laagfrequent geluid niet goed op te sporen is bij standaardmetingen, blijft hij zoeken. Een nabijgelegen sporthal zet op verzoek van Martijn 's nachts de ventilatie-apparatuur uit, maar ook dat brengt geen oplossing.

Om vast te stellen waar de brom vandaan komt, heeft Martijn inmiddels zelf 1000 euro geïnvesteerd in meetapparatuur. Zijn eigen metingen maken hem helaas niet veel wijzer. Martijn houdt de mogelijkheid open dat de oorzaak toch medisch of psychisch is. Maar hij wil graag eerst vaststellen of er een externe bromtoon is, en waar die vandaan zou kunnen komen.

 

Duizenden euro's

Daarom heeft hij nu een professioneel bureau in de arm genomen. Dat kost hem duizenden euro’s, maar 'als dat het probleem op kan lossen, ben ik blij. Het is een stuk goedkoper dan opnieuw verhuizen'.

 

Kijk hier naar het verhaal van Martijn:

Ben jij ook op zoek geweest naar een bromtoon in je huis? Vertel ons het resultaat: demonitor@kro-ncrv.nl

 

Meer weten over Martijn en andere mensen die last hebben van geluidsoverlast? Kijk naar De Monitor. Aanstaande zondag 10 september om 22:35 uur op NPO2

Dit artikel is geschreven door:

Auke Schouwstra editor
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Laagfrequent geluid. Het verplaatst zich kilometers ver, dringt door muren en kan mensen wanhopig maken. Volgens tipgevers is het een groeiend milieuprobleem, waar te weinig aandacht voor zou zijn vanuit het Rijk. Maar is dat ook zo? Dat willen we de komende periode onderzoeken.

Alles over dit onderzoek