Tipgever Marjon krijgt borstkankermedicijn niet: ‘Nog enkele doosjes en ik heb niks meer’

dinsdag 29 maart 2016 Leestijd: 2 min.

medications-257405_960_720 /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

dinsdag 29 maart 2016 Leestijd: 2 min.

We komen in contact met Marjon. Zij probeert al maanden haar medicijn tegen borstkanker, Tamoxifen, te bestellen, maar er is volgens haar apotheek een ‘grondstofprobleem’: het medicijn is momenteel niet te leveren. Hierdoor heeft ze bijna geen pillen meer. Ze is nu zelf andere apotheken gaan bellen. ‘Ik krijg te horen van de apothekersassistente dat Nederland geen interessante speler is voor de fabrikant.’ Wat is hier aan de hand?

Marjon lijdt aan borstkanker en epilepsie. We komen met haar in contact na onze oproep of mensen de medicijnen krijgen waar ze recht op hebben. Marjon slikt Tamoxifen tegen borstkanker, een medicijn met een anti-oestrogene werking. De borstkanker die ze heeft is gevoelig voor oestrogenen, vrouwelijke hormonen, en door het gebruiken van Tamoxifen kan de groei van kankercellen worden geremd. Als ze het medicijn niet slikt, wordt haar borstkanker dus niet bestreden en kan zij hormonale schommelingen krijgen waardoor ze epileptische aanvallen krijgt. Het is dus erg belangrijk voor Marjon dat ze Tamoxifen slikt.

Eigen klanten eerst

Bij haar eigen apotheek is het medicijn nu niet te krijgen. Er is wel een vergelijkbaar middel van een ander merk, maar daar wordt Marjon misselijk van. Ze heeft nu nog een paar doosjes Tamoxifen in huis. Als ze andere apotheken belt, krijgt ze te horen dat zij hun beperkte voorraad eerst aan hun eigen klanten geven. ‘Een vriendin is nu in Griekenland en heeft daar een soort Tamoxifen gevonden voor 6 euro. Dat neemt zij voor me mee.’ Of ze dat medicijn verdraagt weet ze niet zeker, maar dan heeft ze in ieder geval iets voor in een noodgeval.

Grondstofprobleem of economische reden?

De KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, herkent het probleem. In januari trokken de apothekers aan de bel over een medicijntekort: vorig jaar zouden 625 medicijnen voor ernstige ziekten zoals borstkanker en zware depressies niet of slecht leverbaar zijn. Een woordvoerder laat weten: ‘De fabrikant zegt dat bij Tamoxifen inderdaad een grondstofprobleem speelt. Dat zou kunnen, maar we hebben de indruk dat het in veel gevallen om economische redenen gaat. Nederland is een kleine afzetmarkt en we hebben een erg lage medicijnprijs hier. Het is dus niet interessant voor een fabrikant om het medicijn hier te verkopen.’ En daardoor ontstaan tekorten.

Geen Tamoxifen?

Slik jij ook Tamoxifen en kan je het medicijn bij jouw apotheek niet krijgen? Volgens KNMP kan het wel uit Duitsland worden geïmporteerd. ’Patiënten moeten dat aan hun apotheker voorleggen’.

Kan jij jouw medicijn ook niet krijgen? Omdat de apotheek het niet heeft of omdat het te duur is? Laat het ons weten. Mail: tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek