Tipgever Laura verliest haar man door bedrijfsongeval: 'De werkdruk was hoog'

vrijdag 07 juli 2017 Leestijd: 2 min.

Laura Brugmans verloor haar man Cees door een bedrijfsongeval. /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 07 juli 2017 Leestijd: 2 min.

Eén van onze eerste tipgevers verloor haar man door een ongeval op het werk dat hij zelf voorspelde. 5 jaar later heeft ze de Stichting Arbeidsongevallen opgericht om andere slachtoffers te ondersteunen. Ze wil bovendien het aantal ongelukken terugbrengen en ze is er van overtuigd dat dat kan.

Eerder deze week openden wij ons dossier Ongelukken op het werk om te onderzoeken of het aantal slachtoffers terug te dringen valt. Laura Brugmans mailt vrijwel meteen.

Hoe veilig wordt er gewerkt op de "veilige" werkvloer? Bedrijven hebben op papier alles op orde! Maar wordt daar op de werkvloer ook toezicht op gehouden? Wij denken van niet! 220.000 ongevallen per jaar!!! Met gemiddeld 80 met dodelijke afloop!!! Dat is meer dan 1 per week!!!!

Ik bel haar op en ze vertelt een tragische verhaal. Haar man Cees Brugmans overleed 5 jaar geleden tijdens zijn werk voor een overslagbedrijf in de Rotterdamse haven. Hij controleerde grote rollen van 600 kilo papier. De heftruckchauffeurs die de rollen naar hem toe brachten mochten er 2 per rit tillen. Maar het was gebruikelijk geworden er 4 tegelijk te vervoeren.

Ongelukken

Tijdens de laatste kerst die het echtpaar Brugmans samen zou doorbrengen is haar man nogal bedrukt, maar wil aanvankelijk niets zeggen. Als Laura het uiteindelijk toch uit hem trekt verzucht haat man: ‘Ze zijn knettergek, de werkdruk is zo hoog, er gaan ongelukken van gebeuren. Die heftrucks rijden als gekken.’

Klagen is niet altijd gemakkelijk, maar Cees spreekt er met iemand uit het management over. Er verandert niets. Niet lang daarna verliest een heftruck twee van die enorme rollen. Ze vallen op Cees en hij is op slag dood. Twee agenten brengen haar het nieuws aan de deur. Laura Brugmans: ‘Ik ben wel boos geweest, maar die man heeft het niet met opzet gedaan en dat heb ik hem ook geschreven.’ Een jaar na het ongeluk is er een boom geplant en monumentje geplaatst.Slachtoffers

De arbeidsinspectie kwam na 9 maanden met haar onderzoek. Volgens Laura stelt ze vast dat het bedrijf fouten had gemaakt. Hoewel die de aansprakelijkheid meteen accepteert, weigert de verzekeringsmaatschappij lange tijd een schadevergoeding te geven. Veel slachtoffers hebben dat soort problemen. Laura wil ze daarbij helpen.

Voor haar moet één ding veranderen om meer slachtoffers te voorkomen: bij veel bedrijven komen de controleurs niet op de werkvloer. Laura probeert met haar stichting en het geven van lezingen daar aan bij te dragen.

Heeft u ook ervaring met ongelukken op het werk en hoe directies, werknemers en controleurs daar hun rol in spelen? Mail naar tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ongelukken op het werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

50 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In 2016 kwamen 70 mensen door arbeidsongevallen om het leven. Het totale aantal slachtoffers van alle soorten ongevallen steeg met 14% ten opzichte van 2015. Hoe kunnen we dit aantal terugdringen?
Alles over dit onderzoek