Tipgever in bijstand: 'Ik voel me behandeld als een crimineel'

zaterdag 04 februari 2017 Leestijd: 1 min.

ANP - Lampen, Jerry /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zaterdag 04 februari 2017 Leestijd: 1 min.

In Nederland leven 463.000 mensen van de bijstand. Van veel van hen wordt verwacht dat ze iets terugdoen voor hun uitkering. Of door het leveren van een tegenprestatie, of door te werken met behoud van uitkering. Voor het derde Monitor Debat: Werken voor je uitkering riepen we jullie op om je ervaringen met ons te delen.

Verschillende mensen laten ons weten dat ze niet tegen een tegenprestatie zijn, maar dat ze het nut niet inzien van de werkzaamheden die gedaan moeten worden. Zo vertelt iemand dat hij schuursponsjes in tweeën moet scheuren of touwtjes moet knopen. ‘En mijn veel belangrijkere vrijwilligerswerk moest ik opgeven,’ zo voegt hij toe. ‘Ik snap daar helemaal niets van.’

Geen maatwerk
Een aantal tipgevers laat bovendien weten dat er geen maatwerk wordt geleverd. ‘Ik heb nog geïnformeerd of er geen werk was op een beetje niveau. Maar dat was er niet. Ik mocht blij zijn dat ik geen papier hoefde te prikken en dat ik binnen kon werken. Er wordt ook toezicht gehouden of je wel doorwerkt, niet constant met je mobiel bezig bent (wel terecht), hoe je houding is enzovoort. Voor sommige groepen in de samenleving kan dit helemaal geen kwaad, maar dat ik daar tussen moet zitten, vind ik totaal doorgeschoten,’ zo mailt één van hen.

Verdringing van betaalde krachten
‘Ik voel me behandeld als een crimineel, ik word uitgebuit,’ zo vertelt een vrouw ons als we haar vragen wat het leveren van een tegenprestatie met haar doet. Een ander noemt de werkzaamheden ‘dwangarbeid’ dat hij pertinent zal weigeren. Vooral ook omdat het werk is dat volgens hem ook door betaalde krachten gedaan kan worden.

‘In de groenvoorziening worden mensen ontslagen en vervolgens mogen wij als bijstandsgerechtigden gaan schoffelen.’

Basisinkomen
Het basisinkomen zou volgens veel mensen in de bijstand een oplossing zijn. ‘De overheid zou mensen minder moeten wantrouwen. Basisinkomen zou een hoop oplossen, dat geeft iedereen de kans naar eigen vermogen te participeren.’

Oproep
Op 13 februari gaan we hierover discussiëren. Wil je deelnemen aan het debat en heb jij een positieve ervaring met het leveren van een tegenprestatie of werken met behoud van uitkering? Helpt het je om weer in het arbeidsproces te komen? We horen het graag! Je kan mailen naar: tip insturen

Lees meer over

Werk en inkomen Debat 'Werken voor je uitkering'
Verkenning Research Opnames Uitzending

Debat 'Werken voor je uitkering'

Uitzending

Deel jouw ervaring 8 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Iets 'terug' doen voor je bijstandsuitkering, bijvoorbeeld in de vorm van een tegenprestatie. Is dat eerlijk en nuttig? Of schieten mensen met een uitkering daar niets mee op?
Alles over dit onderzoek