Tipgever: Ik kreeg acht boetes en celstraf voor dezelfde overtreding

vrijdag 07 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

gevangenis foto /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 07 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Op onze redactie komen steeds meer tips binnen over de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Veel mensen raken zwaar in de problemen door de boetes die deze overheidsinstantie uitgeeft.

Zo ook tipgever Hanny, een verkeersboete leidt bij haar zelfs tot een gevangenisstraf. Zij haalt rond 2007 een motor op voor haar man waardoor deze op haar naam komt te staan. Tijdens de eerste rit gaat de motor kapot. Ze besluiten een nieuw motorblok te bestellen en de motor zolang in de garage te stallen. Na een half jaar verkopen ze de motor door. Vlak daarna valt de eerste boete voor het bezitten van een onverzekerd voertuig op de mat.

‘In de periode dat we de motor in de garage hadden staan, waren we vergeten de motor af te melden bij de RDW, dom en uiteraard geheel onze eigen schuld. Ik deed mijn verhaal bij de kantonrechter en vertelde dat deze inmiddels was verkocht. Uiteraard moest ik de boete wel betalen, maar ik ging ervan uit dat het nu wel duidelijk was: de motor was niet meer in ons bezit.’

Met geleend geld betaalt Hanny de boete vlak voordat ze zou worden gegijzeld. Enige tijd erna volgde toch nog een boete en vervolgens weer een boete. De RDW beboet Hanny telkens met terugwerkende kracht voor de periode dat haar motor niet verzekerd was. Inmiddels wordt Hanny gezien als veelpleger en moet ze haar rijbewijs voor een half jaar inleveren. En dan volgt er zelfs een gevangenisstraf. De jaarwisseling van 2010 op 2011 brengt Hanny door in de Penitentiaire Inrichting Ter Peel.

Na haar gevangenisstraf vallen er weer twee boetes op de mat. Dan is de maat echt vol. Ze neemt een advocaat in de arm en vecht de nieuwe boetes aan. Met succes.

‘De rechter vond dat ik inmiddels wel genoeg genaaid was voor het kleine vergrijp dat ik had gepleegd.’

Het totale boetebedrag dat Hanny moest betalen was zo’n 1600 euro. Daarnaast werd haar rijbewijs in totaal tien maanden ingenomen en zat ze twee weken in de gevangenis.

‘Het voelde destijds bij mij zo oneerlijk: acht keer veroordeeld worden voor hetzelfde vergrijp, terwijl je een voertuig allang niet meer in je bezit hebt.’

Hanny is niet de enige met deze ervaring. Onze mailbox stroomt vol met tips als deze. Tijd om ons verder te gaan verdiepen in het systeemregister van de RDW die dit soort boetes uitgeeft.

Heeft u ervaring met het boetesysteem van de RDW? Laat het ons weten.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek