Tipgever: ‘Ik hielp met behoud van uitkering anderen aan een betaalde baan.'

vrijdag 16 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

kaart gemeentes /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

vrijdag 16 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Na onze uitzending over de tegenprestatie in het dossier Sociale Dienst krijgen we een opvallende tip vanuit de gemeente Lingewaard. De tipgever zegt tweeënhalf jaar met behoud van uitkering gewerkt te hebben. En terwijl hij met behoud van uitkering bij een arbeidsbemiddelingsbureau werkte, hielp hij anderen aan een betaalde baan.

De tipgever, die anoniem wil blijven, was afdelingshoofd in een verpleeghuis. Na een burnout raakt hij werkloos. Sinds een aantal jaar ontvangt hij bijstand van de gemeente. Dat hij daar iets voor terug moet doen, vindt hij geen probleem. ‘Sterker nog, ik vind het belangrijk om onder de mensen te blijven. Laat mij maar iets doen.’ Hij plukt een jaar paprika’s bij een bedrijf in de buurt, met behoud van uitkering plus een toelage van ongeveer 100 euro per maand. Volgens de tipgever krijgt hij in de laatste week voordat hij in loondienst zou komen te horen dat dat niet gaat gebeuren.

Daarna zegt de man 20 maanden met behoud van uitkering bij een arbeidsbemiddelingsbureau gewerkt te hebben. Voor een salaris ter hoogte van een bijstandsuitkering helpt hij werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan bij een callcenter, op een schip of achter de kassa. Hij beweert dat zijn overeenkomst tot drie keer toe wordt verlengd zonder dat hij in loondienst komt. En op het moment dat hij in loondienst zou moeten komen, gebeurt dat ook hier niet. Het bedrijf geeft aan om ‘bedrijfseconomische’ redenen zijn salaris niet te kunnen betalen. De tipgever zit na een tweede intentieverklaring nog steeds zonder werk, en dat terwijl hij zich ‘als een vis in het water’ voelde bij het bemiddelingsbureau.

Dan wordt hem door een medewerker van de gemeente Lingewaard gevraagd of hij meewerkt aan een proefplaatsing bij een bedrijf waar hij gaat orderpikken en logo’s opplakken. Hij weigert dit keer, want: ‘Ik heb er een hard hoofd in dat dit wél tot betaald werk zal leiden.’ Dan krijgt hij van de gemeente te horen dat zijn uitkering wordt stopgezet. In de verklaring die hij moet ondertekenen, staat:

‘Ik kan voorzien in mijn eigen levensonderhoud en heb daarbij geen hulp meer nodig van de gemeente Lingewaard. Een proefplaatsing wil ik om die reden ook niet aangaan en ik zie dus af van de verplichting die het ontvangen van een uitkering vanuit de Participatiewet met zich meebrengt.’

Maar de tipgever kan helemaal niet in zijn eigen levensonderhoud voorzien en wil dus niet dat zijn uitkering gestopt wordt.

Hoe kan het dat je meer dan twee jaar met behoud van uitkering werkt en dat niet leidt tot een betaalde baan? En zijn er meer bijstandsgerechtigde die met behoud van uitkering andere mensen naar betaald werk proberen te helpen? Wij gaan verder met ons onderzoek. Heeft u tips, tip insturen of bel de redactie.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek