Tipgever: 'Ik betaal zometeen onterecht veel, mijn huis is ieder energielabel onwaardig'

dinsdag 15 maart 2016 Leestijd: 1 min.

huurdersproblemen /

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

dinsdag 15 maart 2016 Leestijd: 1 min.

We brengen een bezoek aan tipgever Frans Kramme. Hij zet vraagtekens bij het energielabel op zijn slecht onderhouden huurwoning. Sinds vorig jaar is hij in het bezit van een label C, maar dat lijkt hem aan de hoge kant. Voor ons dossier Huurdersproblemen richten we ons op afwijkende energielabels en hun invloed op Nederlandse huurprijzen.

De opname door een energieadviseur die het huis op het een aantal punten controleert, gebeurt volgens dhr. Kramme veel sneller dan de regels voorschrijven. In krap vijftien minuten is de inspecteur weer buiten, met als resultaat een dossier waarin onder andere staat dat de woning voorzien is van dubbel glas. Dat klopt niet en de fout wordt op zijn aangeven hersteld. Alleen het label van dhr. Kramme wordt niet verlaagd en telt nu mee in de bepaling van zijn maximale huurprijs. Zijn woningwaarde stijgt en dat betekent dat zijn huur langer kan doorstijgen. Op de lange termijn scheelt dat ongeveer 100 euro. En dat vindt dhr. Kramme onterecht. De woning is namelijk koud, tochtig en volgens dhr. Kramme ‘ieder label onwaardig’.

Hij laat ons zien waar in de woning volgens hem het grootste mankement zit: een ongeïsoleerde noordgevel, waaruit volgens dhr. Kramme zijn warmte 'gewoon wegloopt'.

Reactie van de verhuurder

We leggen de casus van Frans Kramme voor aan zijn verhuurder. Kan die uitleggen waarom het label C klopt? De verhuurder stuurt ons de volgende reactie:

'Als verhuurder dienen wij een energielabel aan te vragen. Dit hebben wij aan een professioneel bedrijf uitbesteed omdat wij zelf geen mensen hiervoor in dienst hebben die bevoegd zijn om de labels op te stellen. Nadat wij de labels hebben ontvangen zijn deze in onze eigen systemen verwerkt. Verdere uitleg over het label verstrekken wij niet. Labels worden centraal geregistreerd en kunnen door belanghebbenden worden opgevraagd. Wij zien het niet als onze taak dit aan huurders uit te leggen.'

Oproep

Kramme is niet de enige die zich bij ons meldt met vraagtekens over het energielabel op zijn woning. We horen meerdere geluiden dat huurders hierdoor teveel betalen of juist moeite hebben de huur te verlagen. We gaan dit verder uitzoeken. Herken je je hierin? Heb je ook je vraagtekens bij het energielabel op jouw huis? Mail ons: tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1404 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek