Tipgever: ‘Ik ben een soort huurvluchteling’

maandag 16 mei 2016 Leestijd: 2 min.

Edith /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

maandag 16 mei 2016 Leestijd: 2 min.

Huurder Edith Cammenga meldt zich een paar weken geleden na een oproep op onze website. Ze mailt ons dat ze bij de gemeente Gouda heeft aangeklopt, omdat ze haar huurwoning niet meer kan betalen. ‘Ik vertelde dat ik met 1330 euro inkomen en een huur van 715 euro echt een andere woning nodig heb. Ik ben een scheefhuurder maar betaalbare woningen zijn voor mij niet voorhanden.’ Edith komt in de knel door nieuwe wetgeving rondom passend toewijzen. Hoe zit dat in elkaar?

Sinds 1 januari 2016 moeten woningbouwcorporaties hun sociale huurwoningen zoveel mogelijk ‘passend toewijzen.’ Dat betekent dat ze 95 procent van het goedkopere bestand aan sociale huurwoningen moeten toewijzen aan huurders met een lager inkomen die huurtoeslag krijgen. Het idee erachter lijkt logisch: Goedkopere woningen gaan naar huurders met een lager inkomen. Dat betekent minder uitgaven aan huurtoeslag voor de rijksoverheid. En minder huurders die in een woning wonen die eigenlijk te duur voor ze is.

Iedereen tevreden, zou je zeggen. Maar voor Edith levert deze regeling problemen op. Met haar inkomen net boven de huurtoeslaggrens en een netto-maandinkomen van 1330 euro woont ze nu in een woning die met een huur van 715 euro te duur voor haar is. En daarom wil ze verhuizen. Maar dat blijkt ingewikkeld, want ze kan door de wetgeving rond passend toewijzen niet reageren op woningen onder de 586 euro. Edith laat ons zien dat in het segment woningen waar zij in zoekt – 586 tot 710 euro – er eigenlijk geen aanbod is.

‘Budgetbeheer? Dat is geen oplossing voor mijn situatie’

Hoewel ze inmiddels bij 18 woningbouwverenigingen staat ingeschreven, dienen zich geen huurwoningen voor Edith aan die zij kan betalen. Ze ziet geen oplossing voor dit probleem en vraagt de gemeente Gouda om hulp. Daar mag ze op gesprek komen bij de wethouder Wonen, Roger Tetteroo. In dat gesprek wordt aangestuurd op ‘budgetbeheer’, vertelt Edith ons. Met andere woorden: Edith moet aan de slag om haar financiën op orde te krijgen. En per mail geeft de gemeente aan dat Edith geen urgentie kan krijgen om aan een woning te komen en dat zij ‘in principe rond zou moeten kunnen komen’ van haar inkomen.

Maar Edith laat ons weten dat met zo’n hoge huur het water haar aan de lippen staat. En dat de enige oplossing voor haar situatie geen budgetbeheer is, maar verhuizen naar een substantieel goedkopere woning. Ze vertelt ons dat ze zich schaamt dat het haar nog niet is gelukt om te verhuizen. ‘Ik heb het gevoel dat mensen denken: hoe heb jij het weer voor elkaar gekregen dat jij weer in een dure woning zit. Maar dan kom je mensen tegen die ook in deze situatie zitten. En dan denk ik: ja, ik heb ook gewoon heel goed gezocht naar een ander huis. Ik voel me een soort huurvluchteling.’

We hebben wethouder Tetteroo om een reactie gevraagd. Volg ons onderzoek om morgen te horen wat zijn reactie is op de situatie van Edith. Herken je je in de situatie van Edith? Of heb je een andere tip voor ons die ons onderzoek verder kan helpen? Mail dan naar tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek