Tipgever: ‘De zorgaanbieder sjoemelde met codes’

dinsdag 29 december 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-12-23 om 16 38 43 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

dinsdag 29 december 2015 Leestijd: 1 min.

Dat zorgaanbieders aan tafel zitten bij het ‘keukentafelgesprek’ lijkt geen uitzondering te zijn, zo blijkt uit de verschillende verhalen die we binnenkrijgen in het dossier Zorg in de gemeente. Het verhaal van Dean Jones valt op. Hij is de vertrouwenspersoon van een dame die graag anoniem wil blijven. Een vrouw die thuiszorg krijgt met name voor het wat zwaardere huishoudelijke werk.

Het gesprek verloopt in eerste instantie redelijk informeel, zo vertelt hij ons. ‘Maar de mevrouw van de thuiszorg zat daar wel met een lijstje waarop ze dingen aan het afvinken was.’ lees ook: ‘Het keukentafelgesprek van mijn moeder werd een soort verkoopgesprek’ donderdag 24 december Jones realiseert zich wel dat er een zorgaanbieder aan tafel zit, maar maakt zich niet meteen zorgen om de mogelijke ‘dubbele pet’. Tot het moment dat er gesproken wordt over het aantal uur. Daar moet op gekort worden. Ze gaat van 2,5 naar 1 uur thuiszorg per week. ‘En daarvan zeiden wij: dat gaat echt niet,’ aldus de vertrouwenspersoon.

Oplossing voor wegvallen zorg
De thuiszorgmedewerkster heeft een oplossing en stelt voor om de weggevallen thuiszorg te vervangen door begeleidingszorg. Dan blijft alles voor iedereen hetzelfde: qua kosten, uren en zorg. Er wordt alleen een andere code gebruikt. Dean Jones: ‘We hebben nog gevraagd wat begeleiding dan inhoudt. Dat was eigenlijk boodschappen doen en af een toe een wandelingetje maken. Maar dat heeft mevrouw helemaal niet nodig, dat soort dingen kan ze allemaal zelf nog prima doen.’ Volgens de medewerker van de thuiszorg zou huishoudelijk werk ook prima onder deze begeleidingscode kunnen vallen.

Zelfde zorg, andere code, maar duurder?
Jones vond het een vreemd verhaal, maar dacht als alles hetzelfde blijft dan is dat wat ons betreft prima. Want ook financieel zou er niets veranderen. Zo lijkt het tenminste. Want uiteindelijk blijkt er toch meer in rekening gebracht te worden. Dezelfde zorg dus, onder een andere code, voor meer geld. Onze presentator Teun van de Keuken zoekt Jones op. En vraagt wat hij van deze constructie vindt.

Klopt dit? Is dit een incident? En wat vindt de gemeente waar dit mogelijk speelt hiervan?

Help ons verder in het onderzoek
Herken je je in dit verhaal? Of heb je hier als zorgmedewerker ook mee te maken? We horen je verhalen graag. Anoniem melden mag uiteraard ook. Mail de redactie: yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl of ronald.sistermans@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek